DÈIEM AHIR ...Cada setmana incorporem un nou missatge en aquest apartat. Us desitgem una bona lectura.

* * * * * * * * * * * * *

ANECDOTÀRI

WINSTON CHURCHILL

 (1874 – 1965)

Churchill no sols va ser un gran polític  i escriptor (premi Nobel de Literatura 1953) sinó que també se’l coneixia per la seva agudesa mental.  En una ocasió es trobava enmig d’un vibrant parlament quan Lady Astor, la primera dona amb representació parlamentària, el va interrompre sobtadament:

 - “Senyor Churchill, si vostè fos el meu marit, li posaria verí a la tassa de café.”

Després d’aquestes paraules, es va produir un silenci sepulcral a la sala.  Amb deliberada lentitud, Churchill es va treure les ulleres i es va dirigir a Lady Astor.

 - “Senyora, si jo fos el seu marit, em beuria aquesta tassa de café.”

`Josep Corominas - Gent del Mastnou nº 332 Juny 201503 juliol 2022

* * * * * * * * * * * * * *


"EL PERRO DEL HORTELANO. . .”

El gos de l’hortolà, que ni menja ni deixa menjar” Aquest és un dels refranys o expressions més usades pels espanyols. És utilitzada per a referir-se a aquelles persones que no realitzen una acció o no fan una cosa i, a més a més, no permeten que qualsevol individu alien tampoc la realitzi.

Aquesta expressió fou llençada al públic en ésser introduïda per en Lope de Vega l’any 1618, al basar-se en aquest proverbi en escriure una comèdia anomenada “El Perro del Hortelano” a on va utilitzar el símil del significat, en un amor ocult entre Diana, contesa de Bellor, i el seu secretari, Teodoro.

Analitzant el seu possible origen, destaquem que la paraula hortolà s’aplica a la persona que té un hort, una petita plantació de verdures, hortalisses, etc.

Els gossos no acostumen a ser vegetarians (es a dir, no mengen principalment verdures), eixís que són un bon guardià d’un hort (doncs no es menjarà els productes que si cultiven) i tampoc deixarà que altres animals que s’alimenten de vegetals s’ acostin per menjar-se la producció de l’hort. Per això es diu que el gos de l’hortolà ni menja (perquè no es menja les verdures del seu amo) ni deixa menjar (perquè no deixa que altres tampoc se’ls mengin).

Un exemple per aplicar aquesta dita seria: Un nen que té un grapat de joguets i, encara que no hi juga, tampoc deixa que cap altra nen ho faixi . És com el gos de l’hortolà, que ni menja, ni deixa menjar.

A Veneçuela, volent dir el mateix, fan servir l’expressió “Ni lava, ni presta batea”. Batea s’aplica a un recipient de fusta transportable en forma de safareig. En realitat ve a dir que ni utilitza el safareig ni deixa que ningú més ho faixi.

26 juny 2022


* * * * * * * * * * * * * *ET FA MAL EL PASSAT?

“Procurem ser més pares del nostre esdevenir que no pas fills del nostre passat”.
Miguel de Unamuno

Quantes vegades hem sentit que estem atrapats pel nostre passat? Creiem que els actes que realitzem, les decisions que prenem, els errors que em comés ens lliguen i que no podem fer res per canviar-lo, a part de sentir-nos culpables i torturar-nos a nosaltres mateixos.

No obstant això, hi ha una cosa molt important que podem fer i és adonar-nos que el passat ja és passat.

Dona igual el que hàgim fet en el nostre passat. Ja no podem canviar-lo i sentir-nos culpables sols servirà perquè ens sentim encara pitjor i perquè la nostra autoestima es faci una mica més petita cada dia. El que està al nostre abast és el dia d’avui i tots els dies que tenim per davant.

Tal com diu Unamuno en la frase de l’encapçalament, hem d’intentar ser pares del nostre futur i no pas fills del nostre passat. Mentre estem ocupats sentint-nos culpables, no estem fent res per tal d’arreglar la nostra vida actual, per construir un avenir millor per nosaltres i pels que ens envolten. Hem de mirar al futur i tractar de ser millors avui i cada dia que tinguem al davant en lloc d’estar mirant cap endarrere i lamentar-nos.

Tal vegada pensis que això no va per a tu perquè el que vares fer fou molt greu, que vares fer mal a una persona, que mai podràs perdonar-te-la. . . En lloc de sentir-te culpable (que no arreglarà ni un mil·límetre la situació en què et trobes), per què no inverteixes aquestes energies a buscar maneres de solucionar el que vares fer?. . .


20 juny 2022


* * * * * * * * * * * * * *


E L  R E F L E X

La senyora Teresa cada vegada que es mira al mirall està convençuda que té vint anys. Se sent tan jove i tan atractiva que oblida el pas del temps i les vuit dècades que li esquerden els ossos. Ella podria amb tot.

La imatge que té al davant és preciosa: els ulls blaus i brillants, la pell llisa, la veu forta, els dit àgils.

Quan la senyora Teresa clava els ulls al reflex dels aparadors és feliç. No ho diu a ningú però podria viure per sempre més dins d’aquell reflex, engendrà una nova vida, atrevir-se amb la seva vocació, recuperar les oportunitats perdudes. L’experiència i la joventut barrejades en l’imatge que li retorna el mirall.

Una tarda absurda com un dimarts, va enamorar-se.

Tot va passar tan de presa, asseguda al seient del metro, a través dels vidres, en la negror del seu reflex, en el trajecte curt d’una estació a l’altra, que, sense entendre com, va sentir un calfred d’eufòria que li pujava calent a les galtes. Allà, la mirava murri, un noi d’uns trenta anys, elegant, amb una llarga cabellera rossa. Quina pau, de cop i volta. Quina sensació de plenitud; eren allà, tots dos sols, suraven en un llac en mig del desert. Sense conèixer-se eren generosos. Sense parlar es podien entendre. S’intercan-viaven mirades.

L’un potser deia: -“Com et dius?” –L’altra responia: “On baixes?” – “No visc gaire lluny d’aquí”

I després de la conversa imaginària, es van somriure com qui s’insinua esperant algun premi. Que més podien dir-se? Baixar plegats a l’estació següent? Deixar-se endur per una passió desaforada?

La senyora Teresa es va empassar saliva. Vuitanta anys i ara aquella ànsia adolescent? Sentia que era un tros de pa que havien esmicolat en petits bocins i li feia una miqueta de vergonya.

Llàstima que el reflex dels vidres només dura el curt trajecte d’una parada a l’altra, llàstima després arriba l’estació amb els vidres transparents i la gent (lletja i mandrosa) que puja i baixa, aliena a qualsevol existència, llàstima que quan es va tornar a mirar cara a cara -sense reflexos-, el noi elegant de la cabellera rossa era un avi de noranta anys calb i en cadira de rodes.

La senyora Teresa va demanar ajut per aixecar-se i va baixar quan es van obrir les portes del vagó.

Marc Artigau i Queralt
Extret del seu llibre “La Vigília
Premi Josep Pla 2019
  

12 juny 2022  


* * * * * * * * * * * * * *


            COM DETECTAR PROBLEMES  D’AUTOESTIMA


L’ insatisfacció amb nosaltres mateixos ens produeix un malestar tan bàsic, que genera problemes en totes les àrees de les nostres vides. I quan acaba convertint-se en una insatisfacció crònica, ens genera problemes crònics.

No obstant això, no sempre podem veure amb claredat els problemes d’autoestima en nosaltres perquè, en gran mesura, es tracta de processos inconscients.

Llavors, és una bona idea estar alerta a certes pistes, observar amb atenció petits detalls, tal com si miréssim amb una lupa.

Una d’aquestes pistes és la dificultat per acceptar compliments.

Si cada cop que algú destaca quelcom positiu de nosaltres, ens sentim incòmodes i el primer que se’ns ocorreix és fer un comentari què, d’alguna manera ens resta mèrit, llavors ens trobem davant d’una pista que revela que no ens sentim molt orgullosos de nosaltres mateixos.

Curiosament aquest problema és molt comú.

Les persones a qui els hi costa acceptar els afalagaments, mostren sempre aquesta dificultat, fins i tot en els casos que l’elogi sigui realment merescut. Aleshores no s’ha de confondre aquest traç amb autèntica modèstia o amb humilitat.

Simplement són pistes, d’aquestes que estem buscant. Són petits símptomes “inofensius” que ens revelen l’existència de problemes d’autoestima més seriosos, més profunds.

Axel Piskulic

05 juny 2022


* * * * * * * * * * * * * *


A U T O E S T I M A


Com definiríem el significat d’aquesta paraula?. . .

Sembla que vulgui dir estimar-se a un mateix: el seu físic, els seus valors,. . .

L’autoestima sembla que no es pot mesurar científicament i sovint s’associa en excés amb l’auto indulgència. Els llibres d’auto ajuda i similars estan centrats a formular pensaments positius sobre la persona però no conviden al canvi de patrons negatius que han pogut provocar el sentiment de baixa autoestima.

Una persona amb una baixa autoestima té menys èxit en les tasques que emprèn, ja que no coneix els seus punts forts i no sap aprofitar-los, tendeix a desanimar-se amb facilitat i no assumeix riscos. Les expectatives negatives acaben condicionant el resultat. Aquest sentiment, a més a més, es projecta cap a l’exterior i pot provocar que les altres persones no respectin o valorin la persona en qüestió, veient-la esbiaixada. Sovint se cerca pal·liar la baixa autoestima a través de la violència, humiliant els altres per sentir-se dominant en alguna situació.

Una autoestima saludable, per contra, és un factor protector contra el fracàs, la depressió i el sentiment de solitud. Però el seu excés porta a l’orgull, el narcisisme o l’hibrids clàssica.

Molts psicòlegs opinen que el terme autoestima és massa ample i que serveix per etiquetar un conjunt de fenòmens sense relació i que per tant no és explicatiu.

Davant tot això, la definició queda oberta, suggerint podria tal vegada ser la de valorar, amb mesura, les facultats d’un mateix.


29 maig 2022


* * * * * * * * * * * * * *


LEX MUNDI

Norbert Sales no era un advocat qualsevol perquè sempre menjava una piruleta minuts abans de començar un judici. Era el seu propi ritual per llepar el temps d’espera, infinitament dolç, fins que la transparència del caramel, com si fos un mirall, el retornava a la consciència de persones que s’apilonaven caòtiques als passadissos d’aquell edifici que semblava un palau. Però allà no s’hi celebraven festes ni tampoc balls. Potser era per això que el lletrat Sales devorava piruletes vermelles des de la línia invisible de la defensa només perquè necessitava que la llei no fos tan insípidament avorrida. També, perquè creia que era molt més que aquella paret de roca que li havien ensenyat a escalar a la Facultat de Dret i per les escletxes de la qual s’escoltaven totes les injustícies del món.

En una altra vida, li hauria agradat ser botiguer de la veritat i vendre-la a pes perquè, d’aquesta manera, tothom en pagaria el preu just.

Segurament, amb aquest negoci no es faria mai ric, però sempre somiava que seria bonic poder fer la bugada de les consciències humanes i estendre-les al ras, sota el sol de la llei.

Marta Finazzi

22 maig 2022


* * * * * * * * * * * * * *

A N G O I XA


L’angoixa és el sentiment que experimentem quan, sense motiu aparent, ens preocupem excessivament per la possibilitat que, en el futur, ens succeeixi quelcom temut sobre el que no tenim control i que, cas d’ocórrer, consideraríem “terrible” o faria que ens consideréssim persones totalment inútils.

També es pot definir l’angoixa com un sentiment d’amenaça la qual causa és desconeguda però que pot aparèixer quan menys l’esperem i revelar a tots sense excepció que som uns incompetents o persones totalment ridícules.

L’angoixa és un cercle viciós. Una vegada s’ha experimentat l’angoixa, “sense cap raó”, apareix una actitud angoixosa davant la perspectiva de sentir angoixa. Apareixen pensaments del tipus de: “seria horrible si comencès a sentir-me angoixat ”. Pensar eixís, ens provoca angúnia, ansietat, neguit. . .

L’angoixa és un verí psicològic que pot causar molt de mal.

Com a tècnica per reduir la sensació d’angoixa a casa, hem de controlar la respiració. Durant una crisi d’angoixa es produeix una hiper respiració ràpida i profunda, que no fa més que agreujar els símptomes. Conscientment podem modular això: respirant lentament amb la mà sobre l’abdomen i comprovant que aquest s’infla cada vegada que inspirem, de manera que ens assegurem que l’aire arriba a la part baixa dels pulmons.


15 maig 2022

* * * * * * * * * * * * * *


EL RATOLÍ I LA RATERA


Un ratolí, mirant per un forat de la paret, veu a un pagès i la seva muller obrint un paquet . Va pensar quin tipus de menjar podia haver-hi dins del paquet . . .

Va quedar aterrat quan descobrí que es tractava d’una ratera. Va anar tot corrent al pati de la granja per advertir a tots: “Hi ha una ratera a la casa, una ratera a la casa!”. La gallina que estava cloquejant i gratant la terra, aixecà el cap i digué: “Disculpi’m, senyor ratolí, ja entenc que és un gran problema per a vostè, però a mi no em perjudica en res, no m’incomoda

El ratolí va anar fins al corder i li digué: “Hi ha una ratera a la casa, una ratera!”. . . “Disculpi’m senyor ratolí, no hi ha res que jo pugui fer, solament resar per vostè. Quedis tranquil que el recordaré en les meves oracions”.

Llavors el ratolí es dirigí a la vaca!, i la vaca li va dir: “Però per atzar estic en perill? Jo crec que no”.

El ratolí tornà a casa preocupat i abatut, per a enfrontar-se a la ratera del pagès. Aquella nit s’escoltà un gran aldarull, com el d’una ratera atrapant a la seva víctima. La dona del granger corregué per a veure el que havia atrapat. En la foscor no va veure que la ratera havia atrapat la cua d’un escurçó. La serp picà a la dona. El marit la dugué directament a l’hospital. Va tornar a casa amb febre. Tothom sap que per alimentar algú que tingui febre, res millor que un caldo.

El pagès agafà un gros ganivet i fou a cercar l’ingredient principal: la gallina. Com que la malaltia de la dona continuava, els amics i veïns foren a visitar-la. Per alimentar-los, el pagès matà el corder. La dona no millorava i acabà morint-se. Llavors el pagès vengué la vaca a l’escorxador per afrontar les depeses de l’enterrament i el funeral !

La pròxima vegada que escoltis que algú té un problema i creguis que com que no és teu, no li prestis atenció. . . Pensa-ho dues vegades.


08 maig 2022

* * * * * * * * * * * * * *

Els escrits publicats en dates anteriors els trobareu en la llista que segueix.

Per llegir un article, feu clic sobre el símbol » del final de la línia.

* * * * * * * * * * * * *

PUBLICACIONS ANTERIORS


Data Títol Autor
2022/05/08 EL RATOLÍ I LA RATERA
»
2022/05/01 GEORGE C. MARSHALL Raymond Cartier »
2022/04/25 UN XIC D’HISTÒRIA Victor Gebhart i Coll »
2022/04/17 LA FINESTRA I EL MIRALL Pablo Coelho »
2022/04/10 GAUDEIX EL TEU CAFÈ
»
2022/04/03 LA IRA Dalai Lama »
2022/03/27 UNA LLEGENDA?
»
2022/03/20 A M I S T A T
»
2022/03/13 EL CEC
»
2022/03/06 LA NOIA Marc E. Boillat de Corgemont Sartorio »
2022/02/27 A TANT PER CAP, A TANT PER BARBA Albert Vidal »
2022/02/20 AFECTAS O INFECTAS?
»
2022/02/13 UN DISCURS MOLT CURT Bryan Dyson »
2022/02/06 P R O B L E M A Bagwan Shree Rajneesh »
2022/01/30 INCONTINÈNCIA
»
2022/01/23 ELLA VINDRÀ Pere Casaldàliga »
2022/01/16 TORNEM LES MEVES MANS
»
2022/01/09 P R O S E S Joan Salvat-Papasseit »
2022/01/04 REIS MAGS 2022
»
2022/01/02 CARTA ALS REIS MAGS
»
2021/12/25 CONFIAR EN DÉU Joan Josep Omella i Omella »
2021/12/19 RA-RA-RA C. Dean Fales »
2021/12/12 CANVI DE RITME C. Dean Fales »
2021/12/05 CITACIONS Eugen Bertolt Brecht »
2021/11/28 COSTUMS PERDUTS Aida Riera »
2021/11/21 MARCOS I MOSÉS Carmen Posadas »
2021/11/14 DRETS- OPORTUNITATS- RECOMPENSES C. Dean Fales »
2021/11/08 EL RESSUSCITAT (continuació) Josep Pla i Casadevall »
2021/10/31 EL RESSUSCITAT Josep Pla i Casadevall »
2021/10/25 QUÈ ES DEIA DE LA GENT GRAN
»
2021/10/17 L’ÒRGAN Gustavo Adolfo Bécquer »
2021/10/10 EL PREU DE LA LLIBERTAT C. Dean Fales »
2021/10/03 OCELLS AMICS Josep Maria de Sagarra »
2021/09/26 EL PREU DE LA LLIBERTAT C. Dean Fales »
2021/09/19 M’ESTIC FENT VELL (final) Fares Asad »
2021/09/12 M’ESTIC FENT VELL (continuació) Fares Asad »
2021/09/05 M’ESTIC FENT VELL Fares Asad »
2021/08/29 PERSONATGES DE LA HISTÒRIA
»
2021/08/22 LLEGIR PEL PLAER DE LLEGIR
»
2021/08/15 LLEGIR PEL PLAER DE LLEGIR
»
2021/08/08 TALONS SENSE FONS C. Dean Fales »
2021/08/01 L’HOME QUE VENIA ENTREPANS DE FRANKFURT C. Dean Fales »
2021/07/25 EREN ALTRES TEMPS
»
2021/07/18 L'EDAT DE L'HOME
»
2021/07/11 PER QUÈ COMPLICAR-SE LA VIDA?
»
2021/07/04 CANT ESPIRITUAL Josep Palau i Fabre »
2021/06/27 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE José Mallorquí Figuerola »
2021/06/20 SE'LS HA DE DONAR ALLÒ PEL QUE PAGUEN C. Dean Fales »
2021/06/13 LA MORAL
»
2021/06/06 LA VERITAT ÉS COM VOSTÉ LA VEGI
»
2021/05/31 LA PARAULA MOU, PERÒ L’EXEMPLE ARROSSEGA
»
2021/05/23 BARCELONA 1929
»
2021/05/16 INTEGRITAT APORTA SERENITAT C. Dean Fales »
2021/05/09 MADURESA
»
2021/05/02 FRASES DIFÍCILS DE DIR (final)
»
2021/04/25 FRASES DIFÍCILS DE DIR (continuació)
»
2021/04/18 FRASES DIFÍCILS DE DIR
»
2021/04/11 SIGUES TU MATEIX(A)
»
2021/04/04 CADELLS EN VENDA
»
2021/03/28 SHAKERS (Secta religiosa) C. Dean Fales »
2021/03/21 LA MILLOR EXPRESSIÓ D’AMOR
»
2021/03/14 LES APARENCES ENGANYEN Regina Ferrando i Ferran »
2021/03/07 L’OBSTACLE Amado Nervo »
2021/02/28 HEM PROGRESSAT?
»
2021/02/21 AL MENYS AIXÍ HO DIU LA LLEGENDA Jorge Bucay »
2021/02/14 CONSELLS PER ANAR PER LA VIDA (continuació II) H. Jackson Brown Jr. »
2021/02/07 CONSELLS PER ANAR PER LA VIDA (continuació I) H. Jackson Brown Jr. »
2021/01/31 CONSELLS PER ANAR PER LA VIDA H. Jackson Brown Jr. »
2021/01/24 EL MESTRE SUFÍ Jorge Bucay »
2021/01/17 LA INDUMENTÀRIA    »
2021/01/10 SUGGERIMENTS Pablo Neruda »
2021/01/03 ELS REIS MAGS Lewis Wallace »
2020/12/27 TREBALLI FORT-JUGUI TRANQUIL C. Dean Fales »
2020/12/24 NIT DE NADAL Lewis Wallace »
2020/12/20 NADAL Joan Salvat-Papasseit »
2020/12/13 LA POR Josep Pla i Casadevall »
2020/12/06 JOAN SALVADOR GAVINA Richard Bach »
2020/11/29 RABINDRANATH TAGORE    »
2020/11/22 EL NINOT DE FUSTA    »
2020/11/15 TORNA, TORNA - NO, NO! C. Dean Fales »
2020/11/08 L’ESTIUET DE SANT MARTÍ    »
2020/11/01 SEMPRE    »
2020/10/25 CORONA VIRUS Víctor Espiga »
2020/10/18 JOSEP ANSELM CLAVÉ i CAMPS (1824 – 1874) Josep Lleonart i Maragall »
2020/10/11 TOTS SOM ACTORS    »
2020/10/04 ELS CATALANS PEL MÓN Pere Calders i Rossinyol »
2020/09/27 EL CONFERENCIANT Joaquim Muntanyola i Puig »
2020/09/20 TRISTANY I ISOLDA    »
2020/09/13 AVIVAR LA FLAMA INTERIOR Adhara Web »
2020/09/06 ANECDOTARI Carlos Fisas »
2020/08/30 PENSAMENTS    »
2020/08/23 ANECDOTARI Dale Carnegie »
2020/08/16 LA DESGRÀCIA (segona part) Josep Mª Folch i Torres »
2020/08/09 LA DESGRÀCIA (primera part) Josep Mª Folch i Torres »
2020/08/02 L’ÈXIT ES UN CAMÍ EMPINAT Anònim »
2020/07/26 AIGUA DEL POU Anònim »
2020/07/19 ANECDOTARI    »
2020/07/12 EL PAÍS DE LOT Loira Durban »
2020/07/05 ANECDOTARI    »
2020/06/28 EL PERDÓ Sant Mateu »
2020/06/23 SANT JOAN Josep Fornés »
2020/06/21 F R A S E S . . .    »
2020/06/14 CARTA D'ABRAHAM LINCOLN al mestre del seu fill Abraham Lincoln »
2020/06/07 LA SÍNDROME DE SISÈ GRAU C. Dean Fales »
2020/05/31 LA ROSA I EL GRIPAU    »
2020/05/24 QUÈ ÉS IMPORTANT? C. Dean Fales »
2020/05/17 EL CEL I L’INFERN    »
2020/05/10 FER-SE EL BENEIT    »
2020/05/04 QUÈ ÉS LA RIQUESA    »
2020/04/26 ANECDOTARI Winston Churchill »
2020/04/19 EL GOS I EL CONILL Meher Baba »
2020/04/12 ELOGIS MALINTENCIONATS C. Dean Fales »
2020/04/05 L’HOME I LA SEVA IMATGE Jean de La Fontaine »
2020/03/29 UN SOMRIURE Josep Mª Jaumà (traductor) »
2020/03/22 ANECDOTARI Albert Einstein »
2020/03/15 SILENCIS RENDIBLES    »
2020/03/08 SOMRIGUEM Charles de Foucauld »
2020/03/08 SOMRIGUEM Guy de Larigaudie »
2020/03/01 EL MIRACLE (segona part) Carles Soldevila »
2020/02/23 EL MIRACLE (primera part) Carles Soldevila »
2020/02/16 FER EL RIDÍCUL    »
2020/02/09 EL BRESSOL DE FUSTA Montserrat Vilaró Berenguer »
2020/02/01 AMOR GENERÓS Rabindranath Tagore »
2020/01/26 HIVERN    »
2020/01/19 GLOBUS DE COLORS Martin Luther King »
2020/01/12 PER EXEMPLE Vicent Andrés i Estellés »
2020/01/05 ANECDOTARI Albert Einstein »
2019/12/29 PER MEDITAR Richard David Bach »
2019/12/22 NADALA Pere Casaldàliga »
2019/12/15 ERA UN DRAPAIRE. . . Og Mandino »
2019/12/08 EN UNA FESTA DE GRADUACIÓ Dale Carnegie »
2019/12/01 ERA EL SEU PA DE CADA DIA Carme Riera Guilera »
2019/11/24 CREIEU-ME C. Dean Fales »
2019/11/17 PENSAMENT DEL DR. ROGERS Dr. Adrian Pierce Rogers »
2019/11/10 ALICIA EN TERRA DE MERAVELLES    »
2019/11/03 L’ENTUSIASME Og Mandino »
2019/10/27 LA CASTANYADA Antoni Bori i Fontestà »
2019/10/20 PARLAR EN PÚBLIC Dale Carnegie »
2019/10/14 QUELCOM PER SENTIR-SE ORGULLÓS C. Dean Fales »
2019/10/06 ANECDOTARI    »
2019/09/29 LA POR AL FRACÀS    »
2019/09/22 GESTIONAR LA TENSIÓ    »
2019/09/15 L'AMOR David Spangler »
2019/09/08 L’EVANGELI SEGONS SANT LLUC    »
2019/09/01 PROVOCACIÓ José Mallorquí Figuerola »
2019/08/25 LA SAVIA INNOCÈNCIA D’UN NEN    »
2019/08/18 EL NÀUFRAG I EL MAR Isop/Esop (Esopo) »
2019/08/11 LA NEGOCIACIÓ Mark H. McCormack »
2019/08/04 PAGAT AMB UN GOT DE LLET    »
2019/07/28 DEPÈN DE LA MANERA    »
2019/07/21 DIA DE BUGADA    »
2019/07/14 EVOLUCIONEM?    »
2019/07/07 CAP I COR C. Dean Fales »
2019/06/30 L’ELOGI DE CATALUNYA François Marie Arouet “Voltaire” »
2019/06/23 SANT JOAN Joan Maragall »
2019/06/22 VESTIMENTA Juan Antonio Vallejo-Nájera »
2019/06/16 UN HOME ESTRANY Joaquim Muntanyola i Puig »
2019/06/09 LA CUCA DE LLUM    »
2019/06/02 TENIM VISIÓ? Wolly Vega »
2019/05/26 COM ESTUDIAR LES PERSONES I SINTONITZAR AMB ELLES Mark H. McCormack »
2019/05/19 ANECDOTARI    »
2019/05/12 LA TIMIDESA    »
2019/05/05 BENEFICIS DE LA CEGUESA    »
2019/04/28 ESTRELLES DE MAR SOBRE LA SORRA    »
2019/04/21 PARLANT D’ESTADÍSTIQUES C. Dean Fales »
2019/04/14 NO ENS FIQUEM A CASA DELS ALTRES    »
2019/04/10 ES DIU CALMA    »
2019/03/31 LA FELICITAT ÉS EL CAMÍ    »
2019/03/24 MISSATGE DE GANDHI Hans Christian Altman »
2019/03/17 UN POETA CATALÀ DEL SEGLE XX    »
2019/03/10 LA CONCURSANT Joaquím Muntanyola »
2019/03/03 ANECDOTARI MAHATMA GANDHI    »
2019/02/24 L’ORADOR DEMADES Esop »
2019/02/17 MÀXIMES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE José Mallorquí Figuerola »
2019/02/10 EL PAÍS DE LES MERAVELLES    »
2019/02/03 EL PRESIDENT HA DE VOLAR EN CLASSE TURISTA C. Dean Fales »
2019/01/27 LES SET MERAVELLES    »
2019/01/20 GARANTIA DE QUALITAT    »
2019/01/13 LA FAULA DE L’ERIÇÓ J. L. Segarra i Font »
2019/01/06 PREGÀRIA JUEVA    »
2018/12/30 NIT DE CAP D’ANY Grünewald »
2018/12/23 N A D A L A Josep Maria de Sagarra »
2018/12/16 PABLO PICASSO    »
2018/12/08 COM UN PAPER ARRUGAT    »
2018/12/02 ENTRE ALTRES PRIVILEGIS ... C. Dean Fales »
2018/11/25 EL JUDICI    »
2018/11/18 SIGUES UNA PERSONA SOCIABLE Dale Carnegie »
2018/11/11 RESSACA PSICOLÒGICA    »
2018/11/04 PERDRE LA VIDA DONANT ...    »
2018/10/28 CASTANYADA i HALLOWEEN    »
2018/10/21 RECULLS    »
2018/10/14 MÀXIMES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE José Mallorquí Figuerola »
2018/10/07 MONTSERRAT CABALLÉ    »
2018/09/30 HISTÒRIA INACABADA . . .    »
2018/09/23 EL PROBLEMA    »
2018/09/16 ELS PETITS DETALLS Nèstor Armstrong »
2018/09/09 ELS DOS MILLORS AMICS Anònim »
2018/09/09 ELS DOS MILLORS AMICS Anònim »
2018/09/03 PERSONES ESPECIALS    »
2018/08/26 LA SOLIDARITAT Rabindranath Tagore »
2018/08/19 LA GENT ÉS LA IMATGE DELS SEUS LÍDERS C. Dean Fales »
2018/08/12 ELS CLAUS    »
2018/08/05 UN DIA ...    »
2018/07/29 SENTÈNCIES    »
2018/07/22 LLEGENDA D'UNA DONA Anònim »
2018/07/15 ÈTICA Aristòtil »
2018/07/08 LA MEMÒRIA Anònim »
2018/07/01 ACTITUD MENTAL Dale Carnegie »
2018/06/23 SANT JOAN Joan Maragall »
2018/06/17 REFLEXIONS    »
2018/06/10 RENOI, AQUESTS BURÒCRATES! C. Dean Fales »
2018/06/03 COMPTE AMB ELS PREJUDICIS    »
2018/05/27 CONTROLAR LA PREOCUPACIÓ Dale Carnegie »
2018/05/20 DEBAT SOBRE ELS ERRORS C. Dean Fales »
2018/05/13 MÀXIMES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE José Mallorquí Figuerola »
2018/05/06 ALGUNS LLEGATS DE L'ANTIGUITAT    »
2018/04/29 FEM-HO BÉ    »
2018/04/22 LA NOSTRA LLEGENDA DE SANT JORDI    »
2018/04/15 HEM DE MOURE’NS ! C. Dean Fales »
2018/04/08 LA LLAR Rabindranath Tagore »
2018/04/01 ELS PESCADORS QUE AGAFAREN PEDRES Esop »
2018/03/26 REFLEXIONS SOBRE L'AUTOVIA C. Dean Fales »
2018/03/18 ALGUNES FRASES DE MARK TWAIN    »
2018/03/11 SENTÈNCIES Mare Teresa de Calcuta »
2018/03/04 ANECDOTARI Louis Pasteur »
2018/02/25 H U M I L I T A T    »
2018/02/18 COMPARAT AMB QUÈ? C. Dean Fales »
2018/02/11 EL COLOR INCERT DE LA MAR Roser Blàzquez Gómez »
2018/02/04 A L’ENTORN DE LA LLIBERTAT (II) Regina Ferrando i Ferran »
2018/01/28 A L’ENTORN DE LA LLIBERTAT (I) Regina Ferrando i Ferran »
2018/01/21 RECOMANACIONS    »
2018/01/14 DIES NEGRES Teresa Pàmies »
2018/01/07 MISSATGE DE CAP D’ANY    »
2017/12/31 CARTA ALS REIS D'ORIENT Victre Espiga »
2017/12/24 EL BON SAMARITÀ
»
2017/12/21 N A D A L A Miquel Martí i Pol »
2017/12/17 JUNTS, HO PODEM FER TOT Roser Blàzquez Gómez »
2017/12/10 ENRIC PRAT DE LA RIBA    »
2017/12/03 MITOLOGIA D'UN FET Tomás Borrás i Bermejo »
2017/11/26 ACONSEGUIM QUE LES COSES ES FACIN C. Dean Fales »
2017/11/19 I EL SOL VA DESAPARÈIXER Adhara Web »
2017/11/13 I N D E P E N D È N C I A    »
2017/11/05 EL REGAL Rabindranath Tagore »
2017/10/29 DIA DE DIFUNTS Josep M. Carreras »
2017/10/22 HALLOWEEN o CASTANYADA ? Ramon Redorta »
2017/10/15 LES APARENCES ENGANYEN    »
2017/10/08 HÈRCULES i ATENEA Isop/Esop (Esopo) »
2017/10/01 LA NACIONALITAT CATALANA    »
2017/09/24 DONAR LLUM    »
2017/09/17 CICATRIUS D'AMOR Anònim »
2017/09/10 FRANCESC MACIÀ i LLUSSÀ    »
2017/09/03 LLUM I OMBRA C. Dean Fales »
2017/08/27 HONESTEDAT    »
2017/08/20 SEMBLES BENEIT    »
2017/08/13 MISSATGE DEL VATICÀ    »
2017/08/06 RECOMANACIONS    »
2017/07/30 UNA HISTÒRIA INCREÏBLE    »
2017/07/23 ELOQÜÈNCIA Luci Anneu Sèneca »
2017/07/16 ELS FETS SÓN BONS, PERÒ . . . C. Dean Fales »
2017/07/09 PREJUDICIS    »
2017/07/02 EL RIURE COM GIMNÀSTICA INTERNA    »
2017/06/25 LA VIDA CONTRA RELLOTGE Camilo José Cela »
2017/06/18 LA NIT DE SANT JOAN    »
2017/06/11 SEGUIR CAVANT    »
2017/06/04 MADURESA    »
2017/05/28 LA CORTESIA    »
2017/05/21 I ARA QUE MANO... C. Dean Fales »
2017/05/14 PODER I AUTORITAT    »
2017/05/07 LA CARA QUE POSEM Anònim »
2017/04/30 SOVINT EM COSTA RECORDAR LES COSES (II)    »
2017/04/23 SOVINT EM COSTA RECORDAR LES COSES (I)    »
2017/04/18 UNA ROSA PER A L’ÀVIA Ramon Folch i Camarasa »
2017/04/16 AUTOESTIMA    »
2017/04/10 RESPOSTA DE SÒCRATES Jean de La Fontaine »
2017/04/02 NO ES DEIXI ENGANYAR C. Dean Fales »
2017/03/26 LIMITACIONS QUE FAN CRÉIXER Carles Capdevila i Plandiura »
2017/03/19 MANAR? ... GUIAR?    »
2017/03/12 AUTOMOTIVACIÓ    »
2017/03/05 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (VI) José Mallorquí Figuerola »
2017/02/26 CONSELLS    »
2017/02/19 UNA LLIÇÓ DE LIDERATGE    »
2017/02/12 SEMPRE HI HA DOS COSTATS C. Dean Fales »
2017/02/05 EL BOU I LA CIGALA Tomás de Iriarte »
2017/01/29 CONSELLS...    »
2017/01/22 ENTUSIASME + ... C. Dean Fales »
2017/01/15 UN MISSATGE ESPECTACULAR Jorge Mario Bergoglio »
2017/01/08 EL QUART REI Mamerto Menapace »
2017/01/05 NIT DE REIS Rosa Saureu »
2016/12/31 L'HOME DELS NASSOS Josep Gibert i Buch »
2016/12/25 ES DIU JESÚS Pere Casaldàliga i Pla »
2016/12/18 PAU    »
2016/12/11 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (V) José Mallorquí Figuerola »
2016/12/04 ENS DEMANARAN COMPTES?...    »
2016/11/27 UN SILENCIADOR PERFECTE C. Dean Fales »
2016/11/20 EN PRIMER LLOC, L’IMPORTANT Anònim »
2016/11/13 LA GERRA ESQUERDADA    »
2016/11/06 LES CANYES I EL CAMELL Jean de La Fontaine »
2016/10/30 LES CASTANYERES I LA TRADICIÓ Josep Maria de Sagarra »
2016/10/16 EL VALOR DE LA VIDA    »
2016/10/09 DESAFIANT LES REGLES    »
2016/10/01 QUE TÉ DE DOLENT C. Dean Fales »
2016/09/25 NORMES DE COMPORTAMENT Dale Carnegie »
2016/09/19 TEMPS DE REFLEXIÓ    »
2016/09/11 JOC I APRENENTATGE    »
2016/09/04 DEMÀ POT SER MASSA TARD    »
2016/08/28 DOS LLOPS Anònim »
2016/08/21 PAPAGAI C. Dean Fales »
2016/08/15 DONAR AMOR ...    »
2016/08/07 LLEGENDA ÀRAB    »
2016/07/31 FINS A CERT GRAU C. Dean Fales »
2016/07/24 PETJADES SOBRE LA SORRA Anònim »
2016/07/17 LA NECESSITAT DE SER NECESSARI    »
2016/07/10 LA SEXALESCENCIA    »
2016/07/03 COMPANY, COMPANY... C. Dean Fales »
2016/06/26 VUIT PENSAMENTS PER PASSAR PER ALT (Tots?)    »
2016/06/23 COMPANYIA    »
2016/06/12 EL JUDICI DEL RABÍ SAMUEL    »
2016/06/05 LA DOTZENA DEL FLEQUER C. Dean Fales »
2016/05/29 UN CONTE XINO    »
2016/05/22 L’AMBIGÜITAT Roger von Oech »
2016/05/15 ÉS FONAMENTAL! C. Dean Fales »
2016/05/08 UN CONSELL DEL PRESIDENT Josep Tarradellas »
2016/05/01 DIVERSOS    »
2016/04/24 EL LLOBARRO I EL PEIXET    »
2016/04/23 SANT JORDI, PATRÓ DE CATALUNYA    »
2016/04/17 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (IV) José Mallorquí Figuerola »
2016/04/11 EL DEMÀ MAI ARRIBA C. Dean Fales »
2016/04/03 UNA PREGUNTA    »
2016/03/27 PER ELS MEUS COETANIS C. Dean Fales »
2016/03/20 COM VÀREM APRENDRE A PENSAR Roger von Oech »
2016/03/13 SERMÓ DE NOVA ANGLATERRA C. Dean Fales »
2016/03/06 LA MARCA DE GUIX    »
2016/02/28 CREATIVITAT (II) Roger von Oech »
2016/02/21 EL LLENYATAIRE I LA MORT/EL LLAURADOR I ELS SEUS FILLS Jean de La Fontaine »
2016/02/14 LLOP SOLITARI    »
2016/02/07 ELS TRES FILTRES
»
2016/01/31 GAIREBÉ, QUASI . . .    »
2016/01/24 SILENCIS QUE PARLEN    »
2016/01/17 MAI ES TARD PER COMENÇAR    »
2016/01/11 CREATIVITAT    »
2016/01/03 I ES VA PRODUIR UN GRAN SILENCI... C. Dean Fales »
2015/12/27 DINTRE TEU...    »
2015/12/20 POEMA DE NADAL Josep Mª de Sagarra »
2015/12/13 PAU CASALS (1876 - 1973) Antoni Ribas »
2015/12/06 HEM SIGUT UN NUMERO?    »
2015/11/29 ANANT I VENINT C. Dean Fales »
2015/11/22 L’ÀNGEL    »
2015/11/15 UNA FRASE QUE NO HEM D’OBLIDAR    »
2015/11/08 LA IMATGE    »
2015/11/01 L’ARC DE SANT MARTÍ D’EN FINIAN C. Dean Fales »
2015/10/25 PENSAMENTS    »
2015/10/18 LLEGENDA MENORQUINA    »
2015/10/11 FRANCESC MACIÀ I LLUSSÀ (1859 – 1933)    »
2015/10/04 I EL VA CREAR A IMATGE DE DÉU    »
2015/09/28 EL PREU DE LA LLIBERTAT C. Dean Fales »
2015/09/20 A QUI PUGUI INTERESSAR    »
2015/09/13 ELS MISSATGERS DE LA MORT    »
2015/09/06 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (III) José Mallorquí Figuerola »
2015/08/31 L’ÈXIT POT ESSER INTOXICANT C. Dean Fales »
2015/08/23 LES COSES NO HAN CANVIAT John Ruskin »
2015/08/18 LA VERITABLE HISTORIA DEL “MARY CELESTE” (II) G. C. Thornley »
2015/08/09 LA VERITABLE HISTORIA DEL “MARY CELESTE” (I) G. C. Thornley »
2015/08/01 POSA'T A TREBALLAR C. Dean Fales »
2015/07/26 FRASES PER MEDITAR (IV)    »
2015/07/19 PROVERBI PERSA    »
2015/07/12 CAL PREDICAR AMB L’EXEMPLE    »
2015/07/05 ENVÀS HONRADESA C. Dean Fales »
2015/06/28 UNA VERITAT
»
2015/06/21 DONS QUE HEM REBUT (II) Og Mandino »
2015/06/14 DONS QUE HEM REBUT Og Mandino »
2015/06/07 NO CULPEM AL PIANO    »
2015/05/31 FRASES PER MEDITAR (III)    »
2015/05/24 HECTÀREES DE DIAMANTS C. Dean Fales »
2015/05/17 ERRAR ÉS HUMÀ C. Dean Fales »
2015/05/10 LA HISTÒRIA D’EN PEP    »
2015/05/03 PENSAMENTS DE L’EDAT    »
2015/04/26 SER AGRAÏT Fèlix Pi i Perramon »
2015/04/19 SER FELIÇ    »
2015/04/12 FRASES PER MEDITAR (II)    »
2015/04/05 UN SISTEMA DE PREVENCIÒ C. Dean Fales »
2015/03/29 AMICS DEL CAMÍ . . . TERCERA EDAT    »
2015/03/22 SOMRIU. . .    »
2015/03/14 FUGIM DE L’ESCLAVITUD C. Dean Fales »
2015/03/08 LLEGENDA CANÀRIA    »
2015/03/01 LA GENERACIÓN QUE CONSTRUYÓ ESPAÑA    »
2015/02/22 HUMOR BRITÀNIC    »
2015/02/15 FRASES PER MEDITAR    »
2015/02/10 EL TALÓ D’AQUIL·LES    »
2015/02/01 QUEDI'S AMB EL CANVI C. Dean Fales »
2015/01/26 POEMA “LA VIDA” Mare Teresa de Calcuta »
2015/01/19 SIGUI ESPECÍFIC, CONCRET. . .! C. Dean Fales »
2015/01/11 UNA AUTORITAT EN LA MATÈRIA C. Dean Fales »
2015/01/03 CAMPANADES DE LA HISTÒRIA    »
2014/12/28 DE TOTES MANERES Mare Teresa de Calcuta »
2014/12/22 UN CANT ALS IGNORATS C. Dean Fales »
2014/12/14 EL VELL GOS DE CAÇADOR Adhara Web »
2014/12/08 QUÉ IMPORTA José de Sousa Saramago »
2014/12/01 SI.... Rudyard Kipling »
2014/11/16 AUTOADMINISTRACIÓ C. Dean Fales »
2014/11/10 EL VELL I ELS SEUS FILLS Jean de La Fontaine »
2014/11/02 MISSATGE D’AMOR Mare Teresa de Calcuta »
2014/10/26 SAVIESA DE LES EDATS C. Dean Fales »
2014/10/19 LA CARRETA BUIDA    »
2014/10/13 EL PENSAMENT DE LINCOLN C. Dean Fales »
2014/09/28 LA BOTA DE SANT FARRIOL Antoni Bori i Fontestà »
2014/09/19 EL TEU VALOR NO CANVIA Adhara Web »
2014/08/31 UN DO DE DÉU C. Dean Fales »
2014/08/24 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (II) José Mallorquí Figuerola »
2014/08/17 SOBREPOSAR-SE ALS OBSTACLES C. Dean Fales »
2014/08/07 HAFID Og Mandino »
2014/08/03 FINS DESPRÉS, GOLAFRE ! C. Dean Fales »
2014/07/27 L'ENTUSIASME C. Dean Fales »
2014/07/20 ALFONS X, EL SAVI Antoni Bori i Fontestà »
2014/07/14 L'ELOGI C. Dean Fales »
2014/07/06 CARTA A UN NET    »
2014/06/28 A QUI PUGUI INTERESAR    »
2014/06/22 ALGÚ SEMPRE PAGA C. Dean Fales »
2014/06/15 HEU SENTIT PARLAR DE LA LLEI DE PARKINSON ?    »
2014/06/06 DESIDERÀTUM    »
2014/06/01 FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (I) José Mallorquí Figuerola »
2014/05/25 DINS DE CADASCÚ DE NOSALTRES    »
2014/05/11 LLIÇONS DE LIDERATGE C. Dean Fales »
2014/05/04 A ON ES LA MEVA FONT D'ENERGIA Eduardo Criado Aguirre »
2014/04/27 RECORDANT A WILLIAM SHAKESPEARE    »
2014/04/20 CANVIEM DESITJAR PER NECESSITAR Robert Conklin »
2014/04/13 EL VERITABLE SECRET C. Dean Fales »
2014/04/06 NO IMPORTA A QUINA BANDA DE LA TAULA ESTIGUI VOSTÉ Murray McBride’s Forum »
2014/04/06 TOTS TENIM LA NOSTRA VERSIÓ DE LA REALITAT Mark Macormack »
2014/04/01 CORATJE C. Dean Fales »
2014/03/23 TINGUES SEMPRE PRESENT Mare Teresa de Calcuta »
2014/03/16 PER JOVES I GRANS Douglas MacArthur »
2014/03/07 L'OLLA DE FANG I L'OLLA DE FERRO Jean de La Fontaine »
2014/03/02 POSEM-SE EL “SALACOT” D’EXPLORADOR Eduardo Criado Aguirre »
2014/02/23 LA LLEIALTAT ÉS UN CARRER BIDIRECCIONAL C. Dean Fales »
2014/02/16 ESCOLTA . . . ! Montserrat Cantí »
2014/02/04 CONFIDÈNCIES D'UN BON CLIENT C. Dean Fales »
2014/02/02 LLIÇÓ DE LA NATURA C. Dean Fales »
2014/01/26 PARC DEL PARADÍS - ILLA D'OAHÚ Eduardo Criado Aguirre »
2014/01/18 EL PESCADOR I LA SERP    »
2014/01/12 ELS DOS AMICS I L'OS Félix María Samaniego »
2014/01/06 UNA IMATGE DIFERENT C. Dean Fales »
2013/12/30 UN TRESOR AMAGAT Eduardo Criado Aguirre »
2013/12/23 L'ART DE SABER ESCOLTAR    »
2013/12/16 EL PETIT PRÌNCEP I LA GUINEU Antoine de Saint-Exupéry »
2013/12/09 RECORDANT A SALVADOR ESPRIU    »
2013/12/02 FACI LA SEGONA PREGUNTA C. Dean Fales »
2013/11/25 LLEGENDA ORIENTAL DEL SEGLE XX Eduardo Criado Aguirre »
2013/11/18 PREPOTÈNCIA ? C. Dean Fales »
2013/11/11 RECORDAT, PER QUÈ?    »
2013/11/04 NO TOTS ELS DONS SÓN D’OR C. Dean Fales »
2013/07/25 LA PARÀBOLA DELS DOS MARS    »
2013/07/04 LA CAMPANA DE SANT HONORAT (1.714) Josep Mª de Sagarra »


* * * * * * * * * * * * * 
                  
A QUI PUGUI INTERESSAR

Els textos que pengem en aquesta pàgina del blog, tots ells han sigut teclejats pel que subscriu, copiant-los de llibres que tinc a casa;  sempre procuro donar-ne la referència editorial, i espero que hom entendrà que ho faig des de l’admiració i amb ànim de remarcar-los –no pas amb cap afany de lucre, de lluïment personal i menys amb intenció de perjudicar els drets de ningú, ben al contrari.  Altres són d’inventiva pròpia.

Dir-vos també que algunes vegades m’arrisco maldestrament a fer de traductor, confiant s’em perdonarà la gosadia.

Si en algun cas detecteu en aquesta pàgina conflicte de copyright o de qualsevol altra mena, agrairé que m’ho feu saber i encontinent ho suprimiria.
  
Ramon Forcada i Cabot – Soci nº419

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada