Dèiem ahir - ACONSEGUIM QUE LES COSES ES FACIN - C. Dean Fales - 26/11/2017

ACONSEGUIM QUE LES COSES ES FACIN

Conec a una persona que dedica un dia per setmana a netejar la casa d’alguns impedits, minusvàlids o ancians, que no es poden valdre per ells mateixos. Ho ve fen des de fa anys. Per descomptat que no em vaig assabentar d’aquesta activitat per ella mateixa. Les persones dedicades a netejar les cases d’altres desinteressadament, com acte d’amor i de caritat, no acostumen a ser del tipus que presumeix del que fan. Es limiten a fer-ho  discretament.

No es tracta de què aquesta senyora busqui quelcom en què ocupar-se o distreure’s. Té la seva pròpia casa per cuidar, a més del seu marit, quin treball requereix el seu ajut i cooperació. Per no parlar de tres vigorosos fills. Tampoc es tracta de què ajudi a ancians o parents als qui coneix-hi des de fa anys. Quan la família canvia de residència, com ha succeït en diverses ocasions, ella reprèn sa dedicació setmanal en benefici de noves persones. Existeix un ample camp d’oportunitats per aquest tipus de servei, no importa a on.

Netejar les cases d’ancians no és un tipus d’activitat que obtingui una publicitat brillant en les pàgines de societat de revistes i periòdics. Tampoc inclou l’encant de comandar una campanya per enviar queviures, o el que sigui, a la baixa Eslovàquia o altre lloc remot. Totes aquestes són causes molt lloables, naturalment. Deixem-ho així.

Existeixen més d’aquestes netejadores de cases anònimes del que se suposa; persones que fan el que necessita fer-se simplement per això, per què necessita fer-se. Sense egoisme i sense pregonar-ho, es troben presents en totes les organitzacions i en tots els sectors de la vida i de l’esforç humà. Quan valuoses són!

La invasió de cartells i adhesius, les manifestacions de protesta i els grups d’acció política, estan molt bé. Tal vegada aconsegueixin quelcom important. I que, a més, esperin la glòria, realment no és nou. Però si hem de resoldre els vells problemes del món, si volem aconseguir que alguna cosa es faci, jo sempre recorreria a les discretes netejadores de llars necessitades.
                                             C. Dean Fales - 27 octubre 1980
                                              (1916 – 2011)

26 novembre 2017Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada