CULTURA A DOMICILI

Mitjançant aquesta pàgina volem facilitar als visitants d'aquest blog diferents recursos culturals als que es pot accedir gratuïtament per internet, amb el desig de que els hi sigui útil per ampliar el seu bagatge cultural o simplement per omplir moments d'oci.

Donada la gran quantitat de recursos d'aquest tipus que es poden trobar per internet, s'ha procurat limitar el nombre d'enllaços a unes poques mostres ben significatives en cada apartat, amb preferència per aquelles amb continguts en català o castellà i amb temàtica pròxima. No obstant, en algun cas en que ho hem considerat d'especial interès també s'hi han inclòs pàgines en anglès o altres llengües.

Cal fer clic sobre el títol de la descripció desitjada per anar-hi. 

NOTA: Malgrat que aquesta informació s'ha recopilat molt acuradament, no podem descartar que les entitats propietàries puguin modificar-la o suprimir-la en el futur. Per tant agrairem que ens comuniqueu qualsevol variació o error en els enllaços o en el contingut que segueix, per tal de mantenir la qualitat de la informació d'aquesta pàgina.

 

MUSEUS

 

MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA (MNAC)

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) disposa d’un itinerari virtual molt accessible i fàcil d’utilitzar que ens ajuda a descobrir les peces de la seva col·lecció a partir de temàtiques, per exemple, descobrir el paper de les dones en l’art o il·lustradors de literatura infantil.

També és possible visionar les obres segons la col·lecció a la que pertanyen, per exemple: Medieval Romànic, Medieval Gòtic, Renaixement i Barroc, Art Modern, Dibuixos, gravats i Cartells, Fotografia, etc.

 

#museuobert

L'iniciativa #museuobert ens presenta per internet més de 58.000 peces en 24 museus locals o comarcals, permetent la visualització i difusió de les col·leccions de museus sobretot aquells que potser no disposen de les seves col·leccions en línia. 


VISITA VIRTUAL TEATRE-MUSEU DALÍ

Visita virtual disponible mentre el museu no sigui accessible físicament, presentat amb una tecnologia pionera que permet acostar-se al museu figuerenc des d'una nova perspectiva, en una maqueta tridimensional en què s'observen les estances sense parets, per donar la sensació d'estar caminant per les sales a porta tancada. A més, permet a l'internauta crear el seu propi itinerari, amb continguts i durada personalitzats i, sobretot, sense barreres arquitectòniques.

En total, ofereix la visita per nou sales i dos passadissos del Teatre-Museu, entre els quals hi ha el pati central, la sala Mae West o la del Palau del Vent, per exemple. Un cop a dins de la sala escollida, la contemplació de les obres que s'hi exhibeixen es pot enriquir amb informació complementària, ja que textos, enllaços al catàleg raonat de pintures i al d'escultures, a articles i publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual ajuden a contextualitzar cada peça.

Durant el recorregut es descobreixen punts d'informació, una vintena de tasques pedagògiques i el funcionament de determinats dispositius tal com Dalí els havia previst i que, a vegades, passen desapercebuts, com Princesa Cibernètica, una obra interactiva al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

 

ART I ARQUITECTURA

 

VISITA VIRTUAL PALAU GÜELL

El Palau Güell (1886-1890) és un magnífic exemple de l’arquitectura domèstica en el context del modernisme. Fou l’habitatge de la família Güell i López fins que es traslladà al Parc Güell.

Gaudí va saber dissenyar un palau funcional adaptat a les necessitats de la vida privada de la família i a la intensa vida social i cultural que va acollir.

L’edifici destaca per la seva innovadora concepció de l’espai i de la llum. Gaudí va introduir al Palau Güell solucions variades a partir de plantejaments molt personals i va crear formes expressives excepcionals fruit de la seva imaginació, emprant-hi materials nobles tradicionals (pedra, fusta, ferro forjat, ceràmica, vidre, etc.). En qualitat d’obra de joventut, conté l’essència de l’obra posterior de Gaudí i és imprescindible per entendre la seva arquitectura.

La visita, pràcticament de tot l'edifici, es pot fer des de l'ordinador o des del mòbil. Cada usuari pot realitzar el recorregut que consideri més convenient i a cada espai es pot estar l'estona que desitgi. Els punts d'informació permeten ampliar continguts d'aquest edifici, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1984 pel seu valor universal excepcional. 


FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA

La Casa Milà, també coneguda com «La Pedrera», va ser la darrera obra civil dissenyada per Antoni Gaudí i fou construïda entre l'any 1906 i el 1912.

Va ser un encàrrec de l'empresari Pere Milà i Camps i de la seva dona Roser Segimon i Artells, natural de Reus i vídua de l'acabalat indià Josep Guardiola i Grau. En el seu moment fou molt polèmica a causa de les agosarades formes ondulades de la façana de pedra i els ferros forjats retorts que en decoren les balconades i finestres, dissenyats en gran part per Josep Maria Jujol, qui també va projectar alguns dels cels rasos de guix.

Arquitectònicament és considerada una obra innovadora en comptar amb una estructura de columnes i plantes lliures de murs de càrrega. De la mateixa manera, la façana –totalment de pedra– és autoportant, és a dir, no ha de suportar càrregues de les plantes. Un altre element innovador va ser la construcció del garatge soterrat.

L'any 1984 fou declarada Bé Cultural del Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu valor universal excepcional.

La Fundació Catalunya La Pedrera, que gestiona aquest edifici icònic de l’arquitecte Antoni Gaudí, ofereix la possibilitat d’escollir una visita virtual per diferents espais que no sempre estan oberts al públic.

 

CASA BATLLÓ, VISITA VIRTUAL

CASA BATLLÓ, EXPERIÈNCIA 360º

La Casa Batlló, edifici dissenyat per l'arquitecte Antoni Gaudí, entre 1904 i 1907 va ser un encàrrec de Josep Batlló i Casanovas, un empresari tèxtil vinculat amb la família Godó per matrimoni. La seva part més coneguda és la façana, considerada un dels més creatius i originals treballs de l'arquitecte; combina la pedra, el ferro forjat, el trencadís de vidre i la ceràmica policromada.

Gaudí va comptar per a la seva construcció amb la col·laboració dels arquitectes Josep Maria Jujol i Joan Rubió i Bellver per la realització de la façana, amb els artesans de la forja Germans Badia, els fusters Casas i Bardés, el ceramista Sebastià Ribó i Josep Pelegrí (realitzador dels vitralls).

La seva inclusió al catàleg de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO va tenir lloc el juliol de 2005. 

Utilitzant el primer enllaç de la capçalera d'aquest apartat es pot fer una visita virtual a voluntat. Amb el segon enllaç es pot tenir una ràpida visió de tot l'edifici en poc més de quatre minuts. Aquest segon sistema de visionat és un recorregut automàtic en el que el visitant pot canviar l'angle de visió dinàmicament fins a 360 graus en qualsevol moment del trajecte, sense necessitat d'aturar-se.  

ARQUITECTURA CATALANA

Espai Digital de l’Arquitectura Catalana Moderna i Contemporània.

En aquesta pàgina podem trobar més 3.000 obres arquitectòniques de tot Catalunya, construïdes des de 1832 fins a l'actualitat.

Les obres estan documentades amb fotografies, plànols i textos sobre les mateixes i els seus arquitectes. 

Es poden cercar utilitzant els punts assenyalats en el mapa o bé a través de conceptes com Data, Autor, Obra, Tipologia, Categoria o simplement per paraules clau.

Una eina essencial per abastar ràpidament la distribució geogràfica de les obres, molt útil en desplaçaments i viatges.

 

GOOGLE ARTS & CULTURE

Google Arts & Culture és una plataforma en línia amb la qual es pot accedir a imatges d'alta resolució d'obres d'art que es troben en museus que participen en aquesta iniciativa.

Aquesta plataforma permet els usuaris de fer un tomb virtual per les galeries dels museus, explorar-ne la informació física i contextual i compilar la pròpia col·lecció virtual. Cada museu participant selecciona una obra d'art per a poder ser capturada com una gigapixel image.

Permet buscar obres d'art o activitats culturals per multitud de conceptes com Col·leccions, A prop, Temes, Experiments, Artistes, Suports, Moviments artístics, Fets històrics, Personatges històrics, Llocs, etc.

Actualment la plataforma té més de 32.000 obres d'art de 46 museus i està disponible en diversos idiomes, entre ells català i castellà, mitjançant el botó de traducció automàtica situat a la part inferior de la pàgina d'inici.

 

LITERATURA 


XARXA DE BIBLIOTEQUES DE CATALUNYA

Per gaudir de grats moments de lectura rellegint grans obres de la literatura universal, conèixer nous autors i nous estils o simplement passar bones estones de lleure amb l'agradable plaer de la lectura, sense haver-se de desplaçar físicament a la biblioteca, eBiblio Catalunya és un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents. Cal identificar-se mitjançant el carnet de la biblioteca.


ÒPERA

WIENER STAATSOPER

A la pàgina web del teatre de la òpera de Viena (Wiener Staatsoper), cada dia a partir de les 7 de la tarda hi trobareu una òpera que podreu visionar en qualsevol moment durant les 24 hores següents.

Aquesta oferta estarà disponible mentre duri el tancament dels teatres a Austria.

La pàgina és en alemany o anglès (amb el navegador web Google Chrome podem activar una traducció automàtica al català o castellà). També s'hi pot accedir mitjançant l'app "Wiener Staatsoper" per tablet o smartphone.

Cal registrar-se gratuïtament a la pàgina per tenir accés lliure al visionat.


METROPOLITAN OPERA NEW YORK

Mentre duri el període de tancament del teatre Metropolitan Òpera de Nova York, que està previst fins el mes d'agost inclòs, s'ofereixen per internet òperes enregistrades en temporades anteriors, moltes d'elles grans superproduccions, bé senceres o bé amb fragments seleccionats. S'hi pot accedir per la pàgina web o per l'app "Met Opera on Demand" per tablet o smartphone.

La informació és en anglès (amb el navegador web Google Chrome podem activar una traducció automàtica al català o castellà) i les òperes són en la llengua original en la que van ser escrites, excepte comptades excepcions.


CIÈNCIA

 

NASA

Col·lecció de vídeos en molt alta definició enregistrats per les missions aeroespacials de l'Administració Nacional Aeronàutica i de l'Espai (NASA) dels Estats Units.

Pàgina web en anglès. Tanmateix animem a visitar aquesta pàgina i totes les seves seccions per la gran quantitat de vídeos científics, divulgatius i històrics, doncs només cal comptar amb coneixements molt rudimentaris d'anglès o, si més no, utilitzar el navegador Google Chrome que permet activar la traducció automàtica de la pàgina al català o castellà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada