Dèiem ahir - A TANT PER CAP, A TANT PER BARBA - Albert Vidal - 27/02/2022

A TANT PER CAP, 

A TANT PER BARBA


Avui dia s’utilitzen totes dues expressions en el mateix sentit, referint-se al fet que cal repartir qualsevol cosa de manera equitativa entre els presents o els membres d’una comunitat determinada. Així, s’aplica al que toca per persona quan es tracta de repartir alguna cosa, ja siguin diners o altres objectes materials; per exemple, quan toca pagar una derrama entre un conjunt de persones, repartir una herència entre uns quants beneficiaris, dividir el preu d’una menjada repartint la totalitat del cost per parts iguals entre els diversos comensals, etc.

Avui dia hem derivat a la expressió: “A tant per cap, a tant per barret”

Encara que totes dues expressions tinguin també el mateix origen, en un principi volien dir coses diferents.

Totes dues provenen dels costums monacals antics i servien per distingir la participació i correspondències en qualsevol afer dels frares i dels qui no ho eren.

Així, quan es deia que alguna cosa calia repartir-la a tant per cap, volia dir que l’assumpte de què es tractés afectava tota la comunitat, frares, germans i llecs, mentre que a tant per barba es referia només a la participació dels frares en l’afer, ja que aquests eren els únics que portaven barba.

Així, quan es deia que aquell dia tocava a una sardina per barba i a un plat de verdura per cap, quedava ben entès que els únics que menjaven peix eren els frares, mentre que els altres s’havien d’acontentar amb una minsa verdura.


Albert Vidal (juny 2015)
Dites i personatges populars

27 febrer 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada