Dèiem ahir - MISSATGE DE GANDHI - Hans Christian Altman - 24/03/2019


MISSATGE DE GANDHI

La crida de Gandhi a la no-violència no tan sols anava dirigida als seus conciutadans. La seva inoblidable contribució fou donar a entendre clarament al món, amb el seu exemple, que la renúncia a la violència no sols podia ser una possible solució dels conflictes, sinó que havia de ser l’única possible.

Gandhi va corra la sort de tants i tants líders de la humanitat que s’han atrevit amb la tasca més difícil d’aquest món: tirar endavant el progrés moral de l’home.

Naturalment Gandhi havia de fracassar, tal com fracassen tants i tants que persegueixen un gran ideal i la perfecció.,

Això no obstant, l’acció de Gandhi no fou inútil. Ell i els seus principis no s’oblidaran mai. Seguiran amb nosaltres com a exhortació i crida a prosseguir per aquest sender arduós i difícil.

Però Gandhi va fer quelcom més. Amb la seva idea de renúncia a la violència, no sols va fer tremolar a l’imperi britànic, sinó que també deixà clar per tots els temps a venir, que les formes d’opressió, s’anomenin imperialisme o colonialisme, dictadures policials o estatals, són totes per un igual, totes provoquen violència. La no-violència sols pot donar-se per tant, en una autèntica democràcia.

Això és exactament el que ha succeït: després de la segona Guerra Mundial, han tingut lloc cents de guerres entre règims autoritaris i entre dictadures brutals, tanmateix entre aquests sistemes i altres estats democràtics. Però mai hi ha hagut una sola guerra entre dos països “autènticament democràtics!”

Així és com Gandhi segueix encara avui inseparablement unit a la nostra vida política: la renúncia a la violència és el fonament de qualsevol democràcia i, la democràcia, és la millor garantia de la no-violència. La “lluita” de Gandhi ha valgut la pena, encara que ell, com persona, fou condemnat al fracàs.

Extret d’un capítol del llibre:
“Momentos estelares del liderazgo”
de Hans Christian Altman, editat per Deusto SA

24 març 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada