Dèiem ahir - ÈTICA - Aristòtil - 15/07/2018


È T I C A


Tant en la vida social com en la vida en comú, en la participació en converses i en els negocis, unes persones semblen ser complaents, doncs tot ho lloen per agradar i mai fan objeccions, sinó que creuen que és necessari ser de tal manera a fi d’evitar penalitats a aquells amb els que tracten; altres persones, en canvi, fan objeccions a cada cosa i no es preocupen de la tristor que poden causar, de manera que són anomenades “rondinaires” i “discutidores”. 

Així, és clar que les actituds descrites són detractores i que el mitjà just entre elles és elogiós, en el qual serà acollit el que convé i la manera com convé, i igualment també la desaprovació. No ha estat assignat un nom a aquesta actitud, però és quelcom que s’assembla a l’amistat, doncs el que està en la posició del mig és la persona que volem expressar com “un bon amic”, afegint-li l’afecte.

Es diferencia de l’amistat, perquè no existeix el factor emocional de l’afecte entre els seus membres, doncs una persona així assoleix cada cosa com convé no a l’amor o a l’odi, sinó a ésser tal. Aquesta persona farà el mateix per estrangers i per coneguts, per familiars i o per desconeguts, excepte que cuidarà sintonitzar segons cadascú, ja que no és convenient interessar-se d’igual manera pels amics que pels estranys, ni igualment despreocupar-se. 

Aristòtil [Aristóteles] (384 a 322 a.C.)
Filòsof Grec nat a Estageira (Macedònia)

15 juliol 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada