Dèiem ahir - MÀXIMES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE - José Mallorquí Figuerola - 13/05/2018


MÀXIMES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . – Per què en un lloc tan fèrtil i de clima tan benigne com aquest, la gent, en lloc de viure en pau es dedica a matar-se per qualsevol cosa?

-- Vostè és un filòsof –replicà Don César- Sap el què és un filòsof ?

-- Suposo que ha d’ésser quelcom bo, quan vostè ho ha dit amb aquest to; però no sé el què és.

-- Doncs un filòsof és un home que fa preguntes sensates, que ningú sap contestar, o que respon amb insensateses a les preguntes dels demés. Vostè pregunta bé, però no sap trobar la resposta adient.

-- I, vostè la coneix ?

-- Sí, perquè no soc filòsof. Tot és qüestió de clima. Els esquimals són els éssers més hospitalaris, perquè a més convidats, més escalfor per ells. Així mateix, no s’enfaden per res, perquè si s’enfadessin hagueren de sortir afora a barallar-se, i fora fa tant de fred que els lluitadors quedarien convertits en blocs de gel dur com el granit. Quan el clima és assassí, els homes han d’ajuntar-se contra ell. En canvi quan el clima és suau i primaveral, els homes se separen i lluiten entre si. En lloc de menjar cocos, pescar peixos suculents i recollir les fruites més delicioses, es mengen als seus semblants.
«La Traición del “Coyote"»(1949)

* * * * * * * * * * * * *


Sols és traïdor el que traeix els seus propis ideals. El que lluita contra una idea que no és la seva, per molt que sigui la dels altres, no ha de ser considerat traïdor.

«Vieja California» (1946)
                     
José Mallorquí Figuerola (1913 - 1972)


13 maig 2018               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada