Dèiem ahir - LA NIT DE SANT JOAN - 18/06/2017LA NIT DE SANT JOAN


En realitat ens volem referir a la nit del dia 23 de juny, una de les més curtes de l’any, en coincidir amb el solstici d’estiu (dia 21).


Aquesta és una nit molt especial; la nit del foc, la nit de les bruixes, la nit dels miracles. Tot això ens evoca a records de la infantesa; a aquells contes i llegendes que ens explicaven els grans i que ens feien obrir els ulls com a taronges. Ens parlaven d’encantaments, de misteris. . .


Moltes d’aquestes històries i creences tenien lloc a la platja. En recordo ara una que no he sabut trobar-la escrita enlloc. . . Totes les persones tenim, o bé malalties, preocupacions, maldecaps. . . La nit del 23 de juny, en un lloc quin nom no recordo, cada persona escrivia el seu nom en una pedra de riera, i totes aquelles pedres s’ajuntaven i es posaven dins d’una barca que era espitjada des de la platja fins ben endins del mar, amb la foscor de la lluna nova.


Al cap d’una bona estona, les ones la tornaven a la platja i tots els que hi havia dipositat una pedra amb el seu nom escrit, la rebien en silenci. Una vegada varada la barca, una persona pujava dintre i anava llegint el nom escrit a cada pedra i el propietari la recollia. Sempre hi faltava una de les pedres. . .


El titular d’aquesta pedra faltant, se n’anava en silenci com la resta, simulant haver-la recollit. Però se n’anava amb una alegria i pau interior. Aquella dolença, preocupació o maldecap, havia desaparegut per a ell. Les bruixes, que aquella fosca nit ballaven silenciosament sobre les ones, s’havien compadit d’un dels titulars d’aquelles pedres. 


Potser funciona. Es diu que “vox populi. . ., vox Dei”. . .


18 juny 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada