Dèiem ahir - MADURESA - 4/06/2017

MADURESA


El caràcter, la manera de ser d’una persona, té una gran influència i pot determinar el seu futur. L’ honestedat i l’entrega no són qualitats humanes antiquades. I ja que ens iniciem en el camp dels valors, tractem-ne un altre igualment important pels nombrosos components que comporta: la maduresa. 


Psicològicament es pot definir com l’estat global de la persona adulta en relació amb la forma, l’estructura i la funció de l’organisme. Però des de la nostra òptica profana diem que, mentre no s’hagi desenvolupat bastant com per assumir responsabilitats, i acceptar els propis fracassos, tant com els seus èxits, encara no s’està preparat per rebre la qualificació de “madur”.


Una persona que no accepta les crítiques, no és madura. L’individu que ja té suficient maduresa, al ser criticat utilitzarà la censura com un mitjà de millora. La persona que no sap aprendre de les critiques, ha de fer un acurat examen d’ell mateix.


L’altruisme és altra característica de la persona madura. Això indica l’habilitat de tenir en consideració els interessos dels altres. Donar, sense demanar res a canvi.


Altres característiques de la maduresa són la simpatia genuïna per la gent, l’empatia, que ens identifica amb els sentiments dels altres, i, per descomptat, després de les dites com essencials, podríem anomenar: la pulcritud, la sociabilitat, la lleialtat, discreció, perspicàcia, entusiasme, perseverança, valentia, . . . Totes són també importants i incideixen en la maduresa de la persona.


De bon segur deu ésser difícil poder puntuar 10 en maduresa donat els seus nombrosos components; però segur que tots estem tractant d’aproximar-nos. En aquesta escola de la vida tots estem aprenent, i el dia que deixem d’aprendre, aquest dia haurem començat un camí cap avall. 

04 juny 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada