Dèiem ahir - HONESTEDAT - 27/08/2017

     HONESTEDAT

Seguim esbrinant com pensaven, que deien i com ho deien, alguns grans personatges de l’antiguitat.

Resultat d'imatges de Marco tulio ciceron“L’honestedat que busquem en un esperit excels i magnífic, no s’aconsegueix amb les forces físiques, sinó amb les de l’esperit. No obstant s’ha d’exercitar el cos i disciplinar-lo de manera que pugui obeir els dictats del judici i de la raó en ocupar-se dels negocis i en emprendre un treball. L’honestedat, doncs, que és el nostre tema, està totalment posada en el pensament i en l’atenció que li presta la nostra ment. D’aquesta manera les persones civils no presten un servei menys important a l’Estat que els que dirigeixen les guerres. Així per tant, per consell seu, a vegades les guerres són empreses o acabades; a vegades també declarades, com és el cas de Marc Cató durant la tercera guerra púnica, en la que la seva influència valgué molt, inclòs després de la seva mort. Per això s’ha de buscar més la raó de discernir que no pas el valor de lluitar, però hem d’evitar més que per fugir de la guerra, per motius d’utilitat. La guerra, malgrat això, s’ha d’emprendre de manera que sembli que no té altre objecte que el de cercar la pau. 

És propi d’un esperit fort i constant no pertorbar-se en els moments difícils ni apartar desconcertat el peu, com se sol dir, sinó tenir presència d’ànim i reflexió, i no desviar-se del camí de la raó. 

Encara que això és propi de l’esperit, també ha de prevenir-se, per mitjà de la reflexió, el que ha de succeir i descobrir amb antelació què pot ocórrer, en bé o en mal, i que s’ha de fer quan succeeix, i no reduir-se a dir de tant en tant: “No ho havia pensat”.
Marc Tul·li CICERÓ (anys 106 – 43 a.c.)
                                                               Escriptor, orador i polític romà
                                                                   (Ciceró, Els deures, I, 23)
27 agost 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada