Dèiem ahir - RENOI, AQUESTS BURÒCRATES! - C. Dean Fales - 10/06/2018


RENOI, AQUESTS BURÒCRATES!

Els buròcrates no tan sols es troben al govern. Sembla haver-hi una font il·limitada d’ells, en tota mena d’institucions.

No són pas difícils d’identificar. Tenen una tendència a ser detallistes. Sempre s’estan imposant a si mateixos i a les seves idees en camps que no són de la seva responsabilitat. Les seves crítiques són dolces però porten una insinuació de superioritat. Els hi agrada fer-se càrrec de les coses, sobretot de l’autoritat. No solen ser molt aficionats a la responsabilitat.

Sembla haver-hi una qualitat innata en els buròcrates que els fa creure que tot en aquesta vida podria ser millor si tan sols ells poguessin administrar-la. Tenen una dèria irresistible de protegir-nos a tots, de nosaltres mateixos. Si jutgem les seves accions, no semblen ser persones molt pragmàtiques. Però això no els priva de tractar d’involucrar-se en qüestions pràctiques de les quals, llastimosament, són ignorants.

Poden complicar les coses fins a un grau alarmant. Produeixen “devessalls de burocratisme”, i crea’n muntanyes de paperassa que no tan sols compliquen encara més les coses, sinó que fan perdre hores de temps, molt valuós, que podrien ser empleades d’una manera més productiva. Malgrat això, estic sincerament convençut que fan totes aquestes coses inspirats pels més nobles motius. Creuen realment que ells saben què és el que convé a la resta de nosaltres. Millor del que nosaltres sabem.

Però essent això tan dolent com ho és, encara no és el pitjor. Generalment els buròcrates no es troben en posicions que els permeti establir polítiques. Normalment això els frustra. Es troben en posicions que els permet dir “no” però a on no poden dir “si”.

Això és perillós. Pot crear condicions en les quals els creadors de les polítiques i els que prenen les decisions mai s’assabentin de coses importants de les quals haurien de ser informats. Aquesta no és la manera d’assolir el progrés. Ens hem de protegir contra ella.

                                                                   


C. Dean Fales (1959) 
 


10 juny 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada