Dèiem ahir - HEM PROGRESSAT? - 28/02/2021

 

HEM PROGRESSAT?

He trobat unes notes que vaig escriure l’endemà d’haver assistit a una conferència. El títol de la mateixa era “La democràcia en el camí del segle XXI”. l va tindre lloc a l’auditori d’una anomenada Escola Empresarial. Era el 23 de febrer 1993 i el presentador fou un conegut polític català de l’època. Pel que es veu, tan llavors com ara, tot té dimensió política.

Va basar la seva presentació formulant i desenvolupant cinc reflexions que intentaré extractar.

* Donat el seu origen, la democràcia en qualsevol país, serà el que sia la societat del dit país. Si és activa i participa, la democràcia resultarà consolidada i forta. Si la societat no es activa i no se la deixa o fuig de participar, la democràcia serà dèbil.

* Democràcia comporta distribució, repartiment de poder: Govern, Justícia, Mitjans d’Informació. Cadascú té la seva pròpia parcel·la de control que ha d’ésser respectada. Les interferències , així com les confrontacions, pel simple obtenció de poder, es tradueixen en desgast inútil.

* Eficàcia, vers burocratització. S’ha de desterrar el control pel control, l’afany d’intervencionisme. Referint-nos novament al poder, procedeix una més gran distribució del mateix entre l’administració i la societat civil. L’ intervencionisme pot atemptar involuntàriament contra la iniciativa, la innovació, la rapidesa de reacció i una adequació àgil a la dinàmica de canvi.

* El destinatari final de l’acció política ha d’ésser la persona, l’individu, cada persona. Quan es legisla, sol generalitzar-se a tot el gran col·lectiu. I dins d’aquest, existeixen petits col·lectius, quins components senten no han sigut tinguts en compte, marginats. I, lògicament, reaccionen de manera negativa.

* La base de la piràmide, la societat, no ha d’instal·lar-se en el pessimisme. Quan arribem a creure que no hi ha res a fer, no fem res. Al contrari, l’esperança genera il·lusió. La lluita també genera il·lusió. La societat no ha de desmoralitzar-se. Mentre exigim al govern que governi, lluitem amb il·lusió, perquè la democràcia no es cosa de la cúspide, es cosa de la base. Ella l’ha creat. I no hi ha democràcies alternatives.

Bé, deuen haver-hi diferents ideologies i diverses opinions. Tampoc sé si el que aquí he transcrit respon amb exactitud al que el conferenciant digué o va voler dir. Això és el que jo, dins la meva ignorància política, vaig entendre.

Ha transcorregut més d’un quart de segle.

28 febrer 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada