Dèiem ahir - DRETS- OPORTUNITATS- RECOMPENSES - C. Dean Fales - 14/11/2021

 

DRETS- OPORTUNITATS- RECOMPENSES

Avui dia es parla i s’escriu molt sobre els “drets” dels individus i agrupacions. Com es pot suposar hi ha molta confusió sobre el que constitueixen aquests “drets”. Molt del que hom veu i escolta sembla confondre “drets” amb “oportunitats” i “recompenses”. L’existència d’un dret no garanteix l’oportunitat per exercir-lo ni dóna a la societat l’obligació de proporcionar les recompenses desitjades quan s’ha exercit el dret.

Les oportunitats es creien, es guanyen o es forneixen. Si no aprofitem una oportunitat per exercir un dret, llavors no tindrem cap raó justificable per esperar la recompensa que hagués resultat d’aprofitar-nos d’aquesta oportunitat.

El dret a una educació no garanteix que una persona sia educada. Ni tant sols l’oportunitat d’educar-te ho garanteix. La persona que té el dret de ser educada i rep l’oportunitat per ser-ho , encara ha de treballar bastant per aconseguir-ho.

L’existència d’un dret mai ha garantit ni mai garantirà un resultat. Tots hem de lluitar pels “drets”, aprofitar les “oportunitats” i treballar per assolir els “resultats”. Cap dels tres han sigut mai automàtics.

Moltes de les sorolloses manifestacions de protesta sobre els “drets” són simplement un estratagema per aconseguir els resultats que el mateix manifestant no està disposat a aconseguir-ho treballant.

Això, per descomptat, tan sols és una opinió.


C. Dean Fales

14 novembre 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada