Dèiem ahir - L’ORADOR DEMADES - Esop - 24/02/2019


L’ORADOR DEMADES


L’orador Demades parlava un dia al poble d’Atenes, però com que no li prestaven molta atenció al seu discurs, va demanar que li permetessin contar una faula d’Esop. Concedida la demanda, començà d’aquesta manera: 

- “Demeter, l’oreneta i l’anguila viatjaven juntes un dia; varen arribar a la vora d’un riu; l’oreneta s’enlairà en l’aire, l’anguila va desaparèixer dins l’aigua . . ."


i aquí es va detenir l’orador.

- “I Demeter? -li van cridar- Què va fer?”
 

- “Demeter (1) va encendre’s d’ira contra vosaltres -replicà- perquè descuideu els assumptes d’Estat per entretenir-vos amb les faules d’Esop". 

Això succeeix entre els homes: que no tenen judici aquells que descuiden les collites que són necessàries i s’estimen més les que els hi proporcionen plaer.

Esop -també dit Isop- (Esopo) (540 a.C.)

(1) Demeter o Ceres, germana de Júpiter, deessa de les collites.

* * * * * * * * * * * * *
Nota.
No hi ha documents autèntics de l’existència d’Esop i les llegendes contradictòries inventades a costa seva fan dubtar de la seva existència.

No obstant això, Esop, no ja en el món modern com abans a Roma, sinó en la mateixa Grècia, a Atenes, arribà a ésser molt popular. Sembla ser va néixer a Tràcia, esclau primer, alliberat després.

En les faules d’Esop hi ha una mena d’ensenyament moral; no una doctrina, sinó un conjunt d’idees de caràcter pragmàtic, inspirades per l’experiència quotidiana de la vida, molt allunyades de les pretensions metafísiques de la moral de Sòcrates i Plató.

24 febrer 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada