Dèiem ahir - HALLOWEEN o CASTANYADA ? - Ramon Redorta - 22/10/2017


HALLOWEEN o CASTANYADA ?


Tots Sants és una festa que es debat entre dues aigües: la tradicional Castanyada, i l’assimilació del Halloween nord-americà. Si bé, la Castanyada es manté a casa nostra i entre les zones més rurals i interior de Catalunya com a majoritària, entre els joves, i a ciutat, cada cop més creix la simpatia per la festa de Halloween.

D’on ve aquesta festa? Els celtes celebraven el Samuhin entre l’1 i l’11 (actualment entre Tots Sants i San Martí). Per la festa de Samuhin s’obrien les portes del món, i els avantpassats tornaven a visitar els seus descendents, els quals els obsequiaven per rebre’n la seva benedicció. Va ser l’emperador Lluís el Pietós amb la influencia dels bisbes de la Gàl·lia qui va proposar celebrar la festa cristiana coincidint amb el Samuhin. Es tractava d’aprofitar un esdeveniment popular per cristianitzar-ne el contingut.

A casa nostra és tradicional, per Tots Sants, torrar castanyes. Es mengen castanyes i panellets fets d’ametlles i pinyons i també moniatos. Aquests panellets, que antigament eren oferts als avantpassats, fan les delícies de grans i petits per a les postres, tot regat amb vi dolç (vi bo).

L’endemà, el dia de Tots Sants, és dia de veneració dels éssers estimats que han traspassat i, per tant, tothom visita el cementiri per resar i guarnir-ne el record amb flors i rams.

La carbassa buida amb una espelma flamejant, el que se’n diu vulgarment: fer la por. Aquesta pràctica s’havia fet a les comarques del Ripollès i d’Osona i s’exposaven a les nits amb espelmes als marges de camins, o tan a dins de les cases com afora, per fer por als més innocents. També s’havia fet amb naps. Aquesta pràctica, doncs, és tan nostra com la castanyada.

Halloween té el mateix origen que Tots Sants. Ja ho diu la paraula. Halloween és All Hallows' Eve, o el vespre de tot el sagrat, o sia Tots Sants. És la nit que poden tornar a casa aquells qui van morir.

Per això fins i tot se’ls oferien aliments, que es posaven davant la carbassa amb flama i se’ls convidava a sopar. I, si no els donaves menjar l’ànima se podia enfadar i venjar-se de la família. O sigui que l’atmosfera de terror de Port Aventura i la iconografia americana de gats negres, bruixes, assassins i caps tallats té el seu origen en els esperits dels morts de la família, els fantasmes, és clar.

Els nens americans, i cada cop més els de casa nostra, que van de casa en casa disfressats com si ells fossin les ànimes, demanant caramels i amenaçant de fer trapelleries si no els dónes menjar, estan evocant aquella ofrena alimentaria.

Fonts: Article (fragments) de Ramon Redorta del dissabte 14 novembre 2009 publicat a Internet amb el títol: “Tots Sants”´

22 octubre 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada