Dèiem ahir - LA NACIONALITAT CATALANA - 1/10/2017

LA NACIONALITAT CATALANA


Cada any la natura ens dóna una imatge viva del que és el renaixement d’un poble. Cada any l’hivern estronca la circulació de la vida, deixa nues de verdor les branques, cobreix la terra de neus i gebrades.

Més la mort és aparent. Les neus de les muntanyes es fonen, engruixint els rius que porten a la plana la força acumulada de geleres i congestes; la terra sent penetrar per totes ses molècules, la humitat amorosa de l’aigua que fecunda; sota la crosta de les glaçades o el gruix protector de neu i gebre, les llavors tremolen i es clivellen, obrint-se per a donar pas a la vida que revé; les velles soques dels arbres senten l’estremitut, l’esgarrifança que anuncia la nova pujada de la saba. Després el sol allarga els dies i entebiona l’aire;  reculen les neus als baix de les altes serres, l’oreig gronxa els sembrats i les branques grosses, a punt de brotonar; creix l’esclat de moviment, de vibració, d’activitat per tota la natura;  i les seves innombrables remors canten altra vegada l’himne etern a la vida renovada.

Així mateix per als pobles, l’hivern no és la mort sinó la gestació d’una nova vida. L’hora trista de les nacions és aquella en què es lluita amb l’impossible, amb el fat enemic, amb l’hostilitat declarada de les grans corrents universals, que aixafen i dobleguen els pobles com el rius fora de mare les canyes i els joncars de les margenades.(...)

 
Enric Prat de la Riba (1870 – 1917)




Així comença l’obra cabdal d'Enric Prat de la Riba i Sarrà “La Nacionalitat Catalana”, editada per primera vegada a la ciutat de Barcelona el maig de 1906.






1 octubre 2017


  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada