Dèiem ahir - DIES NEGRES - Teresa Pàmies i Bertran - 14/01/2018


DIES NEGRES 


Hi ha dies negres, és clar. Dies tristos i atuïdors. Una mala noticia, una dolença física, el problema d’un familiar, una humitat excessiva en l’aire de la ciutat que t’esquinça els ossos, una difusa melangia o un mal averany, qualsevol d’aquests factors pesa com una llosa suplementària sobre el llast dels anys. Per animosa que siguis, en pateixes i, aleshores, la vida t’espanta. I, tanmateix, ho pots superar sortint al carrer, escoltant la vida al teu entorn. De vegades ajuda anar a la perruqueria a tallar-te els cabells, rentar-los, depurar-los. Parles amb la perruquera que també té els seus maldecaps: un fill que se li droga, un marit que l’enganya, un germà que l’estafa i una mare tolida. Tanmateix, la perruquera continua a la feina, riu, s’afanya quan voldria plorar o dormir. La vida l’empeny. No hi ha mal que duri cent anys i, au, minyona! alça el cap que Déu estreny però no escanya... 

Sempre pots descobrir energia nova en els altres, escoltant i observant amb ironia. Ja ho va escriure Josep Pla als seus vuitanta anys: “S’ha d’acceptar la vellesa tal com és. S’ha d’acceptar amb bona jeia. En aquesta edat, la contemplació irònica ajuda a viure” (Josep Pla, “El viatge s’acaba”). 

La contemplació, però, no ha d’ésser passiva. Joan Vinyoli ho expressà, abans d’anar-se’n, amb la seva capacitat de síntesi: “La vida, doncs, no és més que un llarg procés de canvis durant el qual un fa un esforç per aprofundir i evolucionar”. Aquest esforç no requereix una colossal energia física sinó il·lusió, curiositat i la certesa que “hi ha una font viva que no para  mai de rajar, l’escolto  de nit al cor de cada cosa” (Joan Vinyoli, “Nou poemes”). 

Teresa Pàmies i Bertran (1919 – 2012)
Fragment parcial d’un article seu (1985)
14 gener 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada