Dèiem ahir - L’ESTIUET DE SANT MARTÍ - 8/11/2020

 


L’ESTIUET DE SANT MARTÍ

La tradició indica que al voltant de la data de l’11 de novembre de cada any -diada de sant Martí- esdevé un període de bon temps, o, almenys, es percep una major bonança climatològica els dies precedents i, sobretot, dels que segueixen. És l’anomenat estiuet de sant Martí que consisteix en un breu temps estival, de cel clar i assolellat i temperatura suau, al bell mig de la tardor. 

Sant Martí, a qui s’associa l’estiuet, va ser bisbe de la ciutat francesa Tours i es tracta del primer sant no màrtir venerat. Abans d’ocupar aquest càrrec havia estat soldat romà, nascut a Panònia (Hongria) a principis del segle IV. 

Hi ha vàries llegendes sobre sant Martí. La llegenda més estesa és la que presenta a sant Martí precisament quan era militar i que parteix de la “Llegenda Àuria”. En aquesta obra de Iacopo da Varazza s’explica que: 

“Un dia d’hivern, de fred molt rigorós, quan Martí estava a Amiens, al costat de les portes de la ciutat, va veure un home gairebé nu tremolant de fred i demanant almoina. Va veure com cap dels que passaven per allà li feia cas i va deduir que Déu l’havia reservat per a ell, de manera que tingués l’oportunitat d’exercir la caritat; un cop va deduir aquesta idea, ferit de compassió i sense dubtar-ho ni un moment, immediatament, va desembeinar la seva espasa i va dividir la seva capa en dues meitats, una de les quals va lliurar al necessitat i amb l’altre es va tapar ell mateix. 

Aquella mateixa nit se li va aparèixer Crist amb la mitja capa que havia donat al pobre i va sentir com Nostre Senyor deia als àngels que l’envoltaven que aquella mitja capa li havia donat Martí". 

El folklorista afegeix que Nostre Senyor, desitjós de mesurar el grau de caritat del sant se li presentà en forma de pobre, per veure què faria. Altres fons diuen que aquell pobre era el diable que volia fer perdre el sant, i precisament se li va presentar per induir-lo a partir la capa per tal que així, mancat de la meitat d’abric, es morís de fred, però Nostre Senyor, que vetllava pel sant, al moment féu apaivagar i endolcir la temperatura, és a dir, la féu prou suportable per a poder anar sense abric, i així salvà el sant. 


08 novembre 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada