Dèiem ahir - INTEGRITAT APORTA SERENITAT - C. Dean Fales - 16/05/2021

 

 INTEGRITAT APORTA SERENITAT

 
Robert Frost, un dels més grans poetes americans, fou també professor de l’English at Amherst College. Donava l’assignatura de literatura anglesa als seus deixebles, aplegant-los per les tardes a casa seva.

El professor Frost feia exàmens semestrals, però malgrat era molt exigent en el Col·legi, en el seu domicili es mostrava més bondadós i condescendent i, alliberant els seus sentiments, feia els exàmens molt curts i senzills. Una vegada, l’examen que els hi va posar consistia en una única pregunta: “Què els hi ha aportat de nou el curs que els hi he donat?”. I els hi demanava que les respostes foren breus, i si possible, concises. Un estudiant escrigué: “No m’ha servit de ress”.

- “I vostè el va aprovar?” – Li preguntà un amic.

- “Si, li vaig donar un nou

- “I perquè no li va donar un deu? – Preguntà sarcàsticament l’amic.

- “Doncs, perquè va escriure una s de més en res” – Contestà Frost.

Aquesta és una història interessant que, aparentment, pot semblar ser honesta o, senzillament semblar original i divertida. Per a mi, almenys, és divertida i original perquè ens mostra detalls del caràcter d’en Robert Frost, que ens poden ser d’utilitat.

Representava l’autoritat, però no fins al punt de perjudicar les seves pròpies creences. Va trobar una manera d’acomodar el sistema inclinant-se pel que, evidentment, no tenia un valor real. Tenia un irònic sentit de l’humor que li facilitava el no prendre el sistema, així mateix, massa seriosa-ment.

Però, el més important de tot: aquí tenim un personatge completament tranquil amb si mateix. No necessitava alimentar el seu ego ni la seva pompositat, ja que gràcies a la seva serenitat interior, podia ser totalment objectiu.

En la meva opinió, això és un sumant a la integritat.
                                
C. Dean Fales (8 maig 1978)

16 maig 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada