Dèiem ahir - CASTANYADA i HALLOWEEN - 28/10/2018


CASTANYADA i HALLOWEEN,

Dues tradicions en paral·lel.


Amb l’estrena del mes de novembre arriba la festa més popular de la tardor: la Castanyada. Però a aquesta celebració tan tradicional de la cultura catalana, ja fa uns anys que li ha sorgit un dur competidor: la festa de Halloween, d’origen anglosaxó. 

Castanyada o Halloween? Tradició o modernitat? Tradicions catalanes o costums anglosaxons? Com diu la dita “tants homes, tants parers”. Aquest és el cas, d’uns anys ençà, del que passa a casa nostra per celebrar l’arribada de la festivitat de Tots Sants. I tot el que molts poden pensar (que les dues festes no tenen res o molt poc a veure), l’origen de Halloween beu de les mateixes fonts que la de Tots Sants. De fet el seu nom ja dóna una pista; Halloween és l’abreviació dels mots anglesos antics All Hallows' Eve (vigília de tots els sants).

Davant de la disjuntiva que es presenta hi haurà qui es decantarà per la Castanyada, una tradició catalana, una festa popular de tardor basada fonamentalment en la gastronomia; els grans protagonistes: moniatos i castanyes, a poder ser torrats a la llar de foc però on l’estrella indiscutible és el panellet, aquell petit mos de sucre i ametlla que fa les delícies de grans i petits.

Per aquells més “moderns”, una  tradició anglosaxona, el Halloween, arribat per fer la competència a la Castanyada. Festa entorn al terror, sarcàstic i divertit, on les grans protagonistes són les disfresses de personatges terrorífics, les carabasses il·luminades de l’interior, els esquelets i els caramels, element indispensable per evitar els ensurts que intenten provocar durant tota la nit els més petits. 

I pel més indecisos, aquells als que sempre els hi costa prendre decisions, sempre queda la solució de prendre castanyes i panellets, disfressats de Dràcula i amb una carbassa il·luminada sobre la taula. 

Bona Castanyada!!! o. . . Bon Halloween!!!

Panxing Maresme nº 79
Novembre 2016
28 Octubre 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada