Dèiem ahir - EL RESSUSCITAT - Josep Pla i Casadevall - 31/10/2021

 

EL RESSUSCITAT

““. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . En un moment determinat, al cotxer del vehicle funerari li semblà sentir uns sorolls inusitats. Li semblà exactament que els sorolls provenien del bagul que el cotxer transportava. Considerablement impressionat, decidí aturar el cavall i consultar el cas. Cregué que primer n’havia de parlar amb el vicari. El vicari era un senyor de mitjana edat, molt pràctic del servei, perquè feia més de vint anys que n’enterrava.

- “Fugi, home, fugi!” –digué amb un somriure discret- “On anirem a parar? Pugi a cavall!

Blanc com la cera, tremolant com una fulla d’arbre, el cotxer no quedà pas convençut i comunicà als familiars que feien el primer dol el que li semblava haver observat.

-“Jo obriria el bagul! –digué el cotxer, repapiejant- “M’ha semblat que trucava. El mort és viu. No en dubtin pas!

La perplexitat dels del dol fou immensa – i semblà augmentada pel posat tristíssim i l’abatiment acusat que en aquell moment presentaven.

Sempre hi ha hagut la idea molt estesa, entre la gent, que han estat enterrats molts morts de viu en viu. Llavors aquella idea era més persistent que ara, perquè l’obligació de deixar els cadàvers de cos present vint-i-quatre hores es complia menys que ara. Els del dol accediren que el bagul fos obert, cosa que fou feta enmig d’una gran expectació.

Quan la tapa fou alçada, el senyor Oller es redreçà amb els ulls fora de les òrbites i diguè a les persones més acostades:

- “Què és això? Que us heu tornat boigs?

La gent primer quedà estupefacta, però el mateix grotesc de l’escena desalterà la concurrència. El senyor Oller, de vint-i-un botó es posà dret i, trascamant, baixà del cotxe amb una vivacitat extraordinària. Algunes persones, mortes de por, fugiren carrers enllà””.

(Continuará)


                                                   Josep Pla i Casadevall (1897 – 1981)
fragment de “L’episodi mai vist del Ressuscitat”
                                                  del seu llibre “L’EMPORDANET” – 1958


31 octubre 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada