Dèiem ahir - LA POR - Josep Pla i Casadevall - 13/12/2020

 

LA  POR 


La carretera passa prop del cementiri, i això feia una basarda fantàstica. . . I després s’ha de travessar una surera. . ., i aquesta aventura era considerada superior a les forces humanes. En aquest rodal, la simple visió, a la nit, d’una forma vertical –d’un xifrer, per exemple- o la taca blanca d’una paret tocada per la lluna produeix en la gent un sobresalt. 


A la tardor, quan l’aire comença de fresquejar, la gent es redossa als cafès de la vila. I és en aquesta època que es planteja cada any el problema de la por, generalment a la matinada, quan la solitud dels carrers esquitxats intermitent-ment per la il·luminació elèctrica, sempre groga i pobra, crea una impressió flotant d’incertesa i d’inseguretat. És en el redós d’aquests cafès que es produeix un sobreeiximent de la por. Tothom fa el valent. Però, qui tindria prou coratge per a emprendre un qualsevol camí fora vila? 

La por és un sentiment ancestral, obscur, que cap argument lògic no pot contenir ni cap reflexió coherent és suficient per a fer reaccionar. Un cementiri és un lloc en el qual, a la nit, els fantasmes es passegen embolicats amb un llençol, entre focs follets i sorolls estranys. La solitud, el silenci, la llunyania d’un camí, produeixen una pertorbació mental. És absolutament impossible d’imaginar el que degué ésser la por en aquest país cent anys enrere; no hi ha prou fantasia per imaginar-ho.

Josep Pla i Casadevall (1879 – 1981) 
Fragments extrets d’un llibre seu, editat el 1954 

13 desembre 2020Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada