Dèiem ahir - EL MIRACLE (segona part) - Carles Soldevila - 1/03/2020EL MIRACLE (segona part)


“Potser tindria aptituds per esdevenir un amateur, un causeur, un touriste, professions que no tenen ni nom en el nostre país i que més aviat són un sistema de despendre diners que no un mitjà de guanyar-ne.

“He estat preceptor d’una casa benestant; memorialista en una entrada de carrer del Carme; dependent d’un vetes-i-fils, repartidor de diaris, cobrador de cadires en una església. . . Enlloc no m’han deixat temps d’ensinistrar-me en les feines d’ofici, ni tan sols d’aprendre el vocabulari. A tot arreu he topat amb persones impacients que, davant qualsevol vacil·lació, m’han dit: ‘Senyor Catarineu, ja en tenim prou’.

“Ja en tenim prou! Tothom en té prou. Fet i fet, l’únic que en té prou sóc jo, el senyor Catarineu.”. 

La vibració sarcàstica va estroncar-se sobtadament. Feia cinc hores que Cèsar August Catarineu caminava a l’atzar pels carrers de Barcelona. Havia refet la seva història sota aquella claror lívida i verda que s’encén dins el cervell després d’un llarg insomni. Estava absolutament desesperat. Esguardava el cel entre el doble rengle de les cases i li semblava com si s’aboqués a un canal d’aigua profunda, temptadora, plena d’oblit. . . Ah, si l’ànsia de morir fos prou per extingir la vida! No faria una passa més. S’evaporaria com una essència lleugera.

Quin món tan estúpid! Àdhuc anar-se’n és feina difícil. . . Difícil, però l’última.  L’última.

Cèsar August Catarineu, que havia caminat tantes hores sense esma, adés havia trobat una direcció precisa. Se n’anava a la seva cambreta a suïcidar-se. Això.

A prop de casa, en una via ample i absolutament deserta, veu un gos que regira un munt d’escombraries. Pobre bèstia! El seu pel grisenc sembla un vell teixit que s’esfilagarsa; la cua, una penjarella inerta. Acota el cap humilment i l’enfonsa en la immundícia amb lentitud, sense delit ni fàstic.

En Cèsar August Catarineu el mira amb una efusió desesperadament germanívola. Aleshores, la pobre bèstia alça els ulls plens d’una dolcesa infinita, i diu a poc a poquet:

- “Bona nit, senyor Catarineu”.

El senyor Catarineu sentí que els ulls se li amaraven de llàgrimes i resolgué de continuar vivint. Carles Soldevila (1892 – 1967)
01 març 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada