Dèiem ahir - UN CONTE XINO - 29/05/2016UN CONTE XINO


Segons sembla quan es tracta amb gent d’origen asiàtic ens n’adonem, entre altres coses, que la paciència és considerada una gran virtut en tot l’orient llunyà, i que cal practicar-la per poder entendres amb ells.

Com una petita il·lustració de l’esmentada mentalitat oriental, aquí tenim un conte:

Diuen que dins la immensa Xina, hi ha una muntanya que està travessada per un camí, tan estret, que la seva amplada quasi no és capaç de permetre passar un carro. Hi ha ocasions en què en la part més alta de la muntanya dos carros que van en direcció oposada, un de l’altra, es troben.  Això crea un gran problema.  No poden passar.  No poden donar la volta.  Un dels carros tindrà que recorre marxa enrere tot el camí que ha fet, fins a baixar la muntanya.  Quin?. . .  Es converteix en un exercici de paciència per veure quin dels dos conductors cedirà primer.  Aparentment el conductor que aguanta més temps és considerat com el més fort.  Té més paciència.

És un conte interessant i també una filosofia interessant.  Però si meditem sobre que cal fer en una situació semblant, i ho fem amb mentalitat occidental, crec que se’ns ocorreria una solució diferent. Possiblement tractaríem de vendre a l’altre conductor la idea que ens ajudés a construir un lloc per poder passar, perquè tots dos poguéssim continuar el viatge, cadascun endavant, i que moltes futures generacions es beneficiarien de l’exemple fet.

La paciència no sempre és una virtut. En realitat el progrés és el resultat de la insatisfacció causada pel “statu quo”.

És la meva opinió.29 maig 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada