Dèiem ahir - L’AMBIGÜITAT - Roger von Oech - 22/05/2016L’AMBIGÜITAT


Aquí tenim un exemple de com l’ambigüitat pot tindre un resultat estimulant sobre el pensament – si és suficientment receptiu.

Probablement, en l’antiguitat, la font més famosa de pronunciaments ambigües fou l’oracle de Delfos. Una de les profecies de l’oracle millor coneguda es pronuncià l’any 480 abans de Crist. Els perses, sota el comandament del general Jerjes, varen envair les dues terceres parts de Grècia. El consell d’ancians de la ciutat d’Atenes estava preocupat sobre les accions a prendre per aturar als perses. Però abans de prendre una decisió preferiren enviar suplicants a Delfos per conèixer la profecia de l’oracle. Aquesta fou:

LA PARET DE FUSTA US SALVARÀ
A VOSALTRES I ALS VOSTRES FILLS

Els suplicants portaren el missatge a Atenes. En un principi, els ancians, pares de la ciutat, no sabien interpretar-la. Qualcun interpretà que s’havia de construir una paret de fusta tot voltant l’Acròpolis i utilitzar-la com a defensa. Segons aquesta interpretació, la paret de fusta seria una barricada que protegís l’Acròpolis.  L’ interpretació semblava lògica.

Però els pares de la ciutat sabien que l’oracle havia sigut intencionadament ambigu. Així doncs, tractaren de trobar una segona interpretació correcta.  Varen intentar imaginar tots els texts possibles -tant literals com metafòrics-  en els que pogués tenir sentit les paraules “la paret de fusta us salvarà a vosaltres i als vostres fills”. Després d’una llarga meditació se’ls hi va ocórrer un altre idea. Seria la paret de fusta a la qual l’oracle feia referència els cascos dels vaixells ateneses alineats uns junt amb els altres? Des d’una distància curta, tots els vaixells alineats semblarien una paret de fusta. Per tant, els pares de la ciutat varen decidir que la batalla havia d’ésser naval i no terrestre.

 
En l’any 479 abans  de Crist, els ateneses derrotaren als perses en la batalla de Salamina.  

L’ambigüitat de l’oracle va forçar la intuïció dels ateneses i els motivà a buscar altres alternatives.


Roger von Oech (1983)

22 maig 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada