Dìem ahir - FUGIM DE L’ESCLAVITUD - C. Dean Fales - 14/03/2015

FUGIM DE L’ESCLAVITUD


El nostre fill fou sempre un excel·lent estudiant i un àvid lector.  Ja de petit va mostrar un gran interès per la història i, més endavant llegia llibres sobre fets històrics a l’igual que la majoria solen llegir novel·les. Recordo que un any, quan encara era adolescent, em regalà un llibre d’història pel meu aniversari. Segurament pensava que es tractava d’un regal meravellós.

Més tard, quan militava a la universitat, prengué diversos cursos sobre història. Li van anar bé, per descomptat;  en realitat massa bé. Recordo que en un examen de final de curs, no tan sols contestà correctament la pregunta,  sinó que es va estendre sobre el tema amb bastant detall. Però la seva professora li qualificà la resposta com equivocada. Va dir que no s’havien seguit les instruccions. Afegí que el meu fill havia anat més enllà del que se li havia demanat. El noi quedà totalment decaigut, i molt confós. El seu pare li havia dit moltes vegades el virtuós que es fer sempre quelcom més del que s’espera de nosaltres.  Malgrat això, quan ell ho va fer,  almenys en aquesta ocasió, fou censurat.

Tal vegada la professora tenia raó. Hom té que aprendre a seguir les instruccions. Però crec que aquesta professora era verdaderament autòcrata. I com tal, s’entén que no hagués comprès el valor de la llibertat. Hi havia, a més,  una altra virtut que es evident que tampoc comprenia,  malgrat que la llibertat era la més important. El noi havia seguit les seves instruccions - i, a més a més - .  L’a més a més es el que conta !

Fer tan sols el que hom te que fer equival a ser un esclau.  Però en el moment que fem més del que devem fer, ens constituïm en persones lliures. Som els nostres propis amos.

Això és l’important.


C. Dean Fales (1.970)

14 març 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada