Dèiem ahir - LLEGENDA CANÀRIA - 8/03/2015

LLEGENDA CANÀRIA


Sud de Tenerife, menceyato (*) de Güímar, any 1.390.

Dos pastors del mencey Acaymo estaven pasturant les seves cabres per la desembocadura del barranc de Chinguaro, quan un d’ells es fixà en una imatge femenina amb un nen al braços que es destacava damunt la sorra d’una platja propera. Desprès de fer-li senyes de que se’n anés d’allí per no espantar a les cabres, va veure que no es movia i decidí apropar-se. La perfecció de les faccions de l’estàtua, junt amb la estranya vestimenta que portava, li va fer pensar que es tractava d’una aparició que comportava perill pel seu bestiar i, el seu instint, el portà a collir una pedra del sol amb l’intent de tirar-la contra “l’intrusa”.

Malauradament, el seu braç quedà enlairat, paralitzat, sense que els seus dits engarrotats poguessin deixar anar la pedra. El seu company suposà que quelcom estrany estava succeint i, agafant una pedra afilada, va intentar tallar un dit de l’ imatge, per veure si era de fusta o be estava feta de matèria viva. Curiosament, cada vegada que ho intentava, li relliscava la pedra i eren els seus propis dits els que resultaven danyats, de manera que va haver de desistir de la seva obstinació. Solament els hi quedava una alternativa: anar-se’n. Anar a contar aquest fet extraordinari al mencey.

Quan Acaymo fou a visitar a l’estrangera, l’acompanyaven els dos pastors. El mencey ordenà al guanche ferit que toqués la imatge i, oh meravella!, les ferides de la seva mà sanaren al moment. Després portaren la figura fins a les coves del mencey i allí continuaren contemplant-la, meravellats de la seva gaietana bellesa.

Més endavant la traslladaren a la cova de Achbinico, prop de la platja. Uns quaranta anys més tard, van assabentar-se que aquella imatge era de la Verge, per boca d’un noi, anomenat Antón, que havia sigut fet captiu pels espanyols i se’ls hi havia escapat. A partir de llavors anomenaren a la imatge Chaxiraxis, es a dir, la mare del que sustenta el món.

La Verge de la Candelària va romandre en aquella gruta fins l’any 1.826, data en que, arrossegada per un temporal, va ésser tornada al mateix mar que l’havia portat. 

(*) reinat                            

                                                 
  8 març 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada