Dèiem ahir - SOVINT EM COSTA RECORDAR LES COSES (II) - 30/04/2017

SOVINT EM COSTA RECORDAR LES COSES

(continuació)

En diferents estudis s’ha demostrat que la capacitat per rebre o retenir informació no disminueix amb l’edat; també s’ha demostrat que la gent gran troba més fàcil de recordar coses si aquestes són presentades a poc a poc. Aquesta qüestió, la velocitat, és important tan en el moment d’enregistrar com en el moment d’evocar. Serà doncs convenient tenir-la en compte, tan la persona gran com els qui l’envolten. 

El magatzem de records és molt ampli, i tots els seus components no tenen, per a la persona, la mateixa importància; això influeix en el fet que algunes qüestions es recorden més fàcilment o més ràpidament que d’altres.

També ens pot ajudar a comprendre les falles de la memòria, tenir present que quan la persona està trista, o deprimida, o capficada per un problema, pot tenir més dificultats, tant per enregistrar el que li estan dient, com per evocar la data, el nom o el fet que necessita recordar.

En moltes ocasions, les pèrdues de memòria sobre records o esdeveniments recents són degudes a la mateixa preocupació que aquests records signifiquen per a la persona; també en alguns casos, una malaltia determinada o els medicaments emprats poden tenir influència en la pèrdua de memòria. Això és, però, ben diferent de considerar que es perd la memòria perquè un es fa gran. No accepti aquesta explicació que l’impedeixen de trobar solucions.

A més del que hem comentat fins ara, hi ha una bona manera de millorar la memòria: utilitzar-la. Aprenent, escoltant, interessant-se pel que succeeix; fent coses que li agradin, agilitzarà la memòria.


Pot establir també la seva tàctica; anoti les qüestions que haurà de recordar al cap dels mesos, asseguri’s que l’informin lentament d’aquell tema que li interessa, i quan en un moment determinat li costi recordar alguna cosa, esperi’s una mica; el més segur és que després d’una estona ho recordarà perfectament.


30 abril 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada