Dèiem ahir - AUTOESTIMA - 16/04/2017

AUTOESTIMA 

L’autoestima és el sentiment subjectiu que una persona te de sí mateixa.

La majoria de les persones ens auto estimem, normalment de una manera saludable i positiva.

La capacitat d’autovalorar-nos es desenvolupa progressivament des de la infantesa. El concepte d’un mateix es forja al llarg de les dues primeres dècades de la vida d’una persona. Segons Kenneth Kendler, aproximadament el 30% de l’autoestima d’una persona està determinada genèticament a través de la personalitat, que anirà creixent i es modificarà segons l’entorn. 

En resum: autoestima es l'opinió -bona, dolenta o neutra- que un té de si mateix. 

En el seu fullet “Dotze actituds per a un bon envelliment - SER”, en Fèlix Pi i Perramon, situant l’autoestima com la 3ª Actitud: “SER JO”, ens deixà escrit: 

“Aquesta és molt important. M’atreveixo a dir que és el fil que embasta i relliga per on hem de circular durant el transcurs de la nostra vida. Al mateix temps, mai no s’ha d’expressar cap aire de sapiència, de superioritat, ni de petulància. 

Reconèixer les equivocacions. Expressar les disculpes pertinents, però compte!, alhora mantenir una postura i conducta que preservin els principis fonamentals. 

El sí i el no quan sigui conseqüent han de prevaldre al potser, al ja veurem, al em sembla, a la vacil·lació quan la qüestió en joc atempti als valor que ha de salvaguardar la personalitat del teu ser.” 

En poques paraules: Ser fidel a un mateix.

16 abril 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada