Dèia ahir - P R O S E S - Joan Salvat-Papasseit - 9/01/2022

 

P R O S E S

La Salometa juga amb el gatet. Després de les nines, que tot just si vesteix amb mocadors i bressola a la falda, no té altre amic més franc i més alegre. El gatet es diu Miau i és negre i blanc. Corre per tot el pis, esgarria la roba apariada en el cove els dies de bugada i es persegueix la cua cargolant-se per terra. No se l’atrapa mai. Llavors la Salometa li enveja el bon jugar i crida: “Miau, aquí”. El gatet no es torba i me’ls teniu tots dos embrutant-se el vestit i la pell. El vestit del Miau a vegades és net que no té pel que visqui sense dia de festa. Net com una patena, que diem. I l’un i l’altra corren com dos petits follets.

La nostra Salometa l’agafa pel clatell, a voltes per la cua i també per les potes, l’aixeca molt enlaire i el deixa anar i tot, igual que una pilota. Però el Miau mai no piula. S’estimen tant i tant, que si no fos la mama, que ho vigila, fins dormirien junts. El gatet s’acontenta de dormir al llitet de la nena cada volta que pot, però només de dia. La mama no permet que respiri l’alè del Miau. Fora d’això, tots dos fan una sola cosa i una sola persona, i no cal retenir amb quin seny el marruix sap amagar les ungles.

Suara la Salometa el tenia pel coll. De tant com l’apretava li prenia el respir. El gatet miolava: mèu, mèèu, mèèèu. . . Però a la Salometa se li acudia això:

- Paieet Miau. . . Canta coses!

La Salometa té ara vint-i-vuit mesos. L’altre dia assajava de beure a galet. Té un cantiret de llauna i obria una boqueta que quasi feia por de tan oberta que era. Ui, ui, ui, quina por!. . . El cas és que bevia i no bevia, car si aixecava el broc, no sabia engolir. I així es mullava tota. Però encara afegia:

- ‘eus, mama. . . tota tola, he fet!, tota tola!

Joan Salvat-Papasseit (1894 – 1924)
De: “Els nens de la meva escala i dites d’infant”,que havien
estat publicats periòdicament a ”La Mainada”, van ser editats
el 1923 per la Llibreria Nacional Catalana

09 gener 2.022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada