Dèiem ahir - CONSELLS... - 29/01/2017

CONSELLS. . .

Hi ha una escena en l’obra “Hamlet”, de William Shakespeare, en la que Polonius s’està acomiadant del seu fill Laertes, qui deixa Dinamarca per anar a l’escola a Anglaterra. És un discurs famós, ple de savis consells. Polonius li diu a Laertes:

“Rep la meva benedicció i procura imprimir en la teva memòria aquests pocs preceptes:

- No publiquis amb facilitat el que penses, ni executis mai cap cosa que no hagi sigut premeditada primer.

- En el tracte, has d'ésser afable, però no vulgar. 

- Uneix la teva ànima amb vincles d’acer amb aquells amics quina amistat tens provada; però no acariciïs amb mà pròdiga els que acaben de sortir de l’ou i encara no tenen plomes. 

- Fuig sempre d’embolicar-te en disputes; però una vegada et trobis ficat en elles, obra de manera que el teu contrari fugi de tu. 

- Presta oïda a tots i a pocs la veu.

- Escolta la censura dels altres, però reserva la teva opinió.

- Sia el teu vestit tan costós en tant les teves facultats ho permetin, però no afectat en la seva amplada; ric, no extravagant; per què el vestit diu per el comú qui és el subjecte, i els cavallers i principals senyors francesos tenen el gust molt delicat en aquesta matèria.
 

- Procura no donar ni manllevar res a ningú; per què el que presta sol perdre al mateix temps els diners i l’amic, i el que s’acostuma a manllevar falta a l’esperit d’economia i bon ordre que ens són tan útils.

- Però, sobretot, utilitza la ingenuïtat amb tu mateix i no podràs ser fals amb els altres; conseqüència tan necessària com el que la nit succeeix al dia. 

Adéu! , i que Ell permeti que la meva benedicció faci fructificar en tu aquests consells.

* * * * * * * * * * * * 
A vegades les coses han de llegir-se dos cops per esbrinar el missatge. Aquesta pot ésser una de les vegades. . .


29 gener 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada