Diversos - FETS CRUCIALS DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA - 24/01/2017


FETS CRUCIALS DE LA
HISTÒRIA DE CATALUNYA

El dimarts, 24 gener, va tenir lloc l’inici del cicle de xerrades que, sota el lema de “Fets Crucials de la Història de Catalunya”, ens presenta la Mariona Borràs. La sessió d’inici titulada “On, quan i com Catalunya va començar a ser?” es va presentar a la sala del teatre de l’Associació de la Gent Gran.

Per situar a l’auditori, la Mariona va fe tota una referència històrica anomenant les diverses civilitzacions i cultures que havien deixat empremta al territori que avui es la nostra nació, ja que donat el seu enclavament geogràfic, és lloc de pas entre l’Àfrica i l’Europa. Agressors i defensors i, en definitiva, dominants temporals, varen enriquir els nostres coneixements i cultura. A més, el privilegi de la nostra costa mediterrània, ens aportà altre punt d’entrada i sortida al món.

Arribà al punt en què fou anomenada pels francs Marca Hispànica, equivalent a ser la frontera que aturava les invasions provinents del nord de l’Àfrica. Els comptats, l’hegemonia del de Barcelona, l’inici de la reconquesta i l’expansió marítima, que propicià l’edició del nostre famós “Consolat de Mar” en el segle XIV, ens determinaren com a potència cultural, mercantil i militar.

Llavors ja érem, però en morir Martí l’Humà sense successió, el compromís de Casp(1412), signat pels representants de l’Aragó, València i Barcelona, donà fi a les incursions castellanes reconeixent com a nou sobirà en Ferran de Trastàmara. I aquí acabà la primera sessió i possiblement la nostra hegemonia com a país.

Interessant presentació per a qui no coneixia o havia desmemoriat aquest fets. El tarannà de la Mariona que es confessà no historiadora i la seva planera manera de presentar els fets, captivaren al auditori que en nombre de 43 persones assistiren en aquesta primera presentació.
     
 

   
La propera tindrà lloc en la sala de l’Orfeó de la Societat Cultural Sant Jaume, el pròxim dimarts dia 31 de gener, a les 7 de la tarda. El títol
“El Pactisme i les Revolucions Catalanes”.

25 gener 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada