Dèiem ahir - L'HOME DELS NASSOS - Josep Gibert i Buch - 31/12/2016


L’HOME DELS NASSOS


El 31 de desembre, l’últim dia de l’any, a Girona, es feia remarcar per l’aparició del famós “Home dels Nassos”, l’home que tenia tants nassos com dies té l’any, un ésser monstruós creat per la fantasia popular, imaginari, perquè a l’any, al dia 31 de desembre, sols li manca un dia. Quan es parlava d’ell a la mainada i als innocents se’ls feia sobreentendre que l’esgarrifós personatge tenia 365 nassos.

Els petits s’ho creien de bona fe, i més d’un feia campana a l’escola per anar a veure el monstre a l’hora culminant de sonar-se la nassada, en la qual emprava unes quantes dotzenes de llençols per a buidar-hi el nombre formidable de nassos qui li omplien la cara i part del cos.

Es presentava com un transhumant. Es deia que al punt de la mitja nit se’l podia veure al Pont de Pedra vestint una camisa mullada i portant una canya verda a la mà. Durant el dia es passejava per la ciutat, i precisament la gent gran, acabava de veure’l a la Plaça del Vi, a la Rambla o a la Devesa, cap a on la mainada volava , més que corria, amb l’afany de veure’l encara que fos de lluny, tot preguntant a uns i a altres fins que alguna bona ànima els exposava pietosament la veritat.

Aquest personatge tenia un compare: l’Home de les Orelles, però no sel’s podia veure mai junts, perquè sortia ahir per tenir tantes orelles com dies té l’any sense deixar de ser normal. Mai però no tingué la fama de l’Home dels Nassos del qual no era més que una paròdia.

Girona. Petita història de la ciutat i
de les seves tradicions i folklore.

                                                            
31 desembre 2016                       
          
Josep Gibert i Buch - Barcelona, 1946

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada