Diversos - CÀNCER I ENVELLIMENT - 2/02/2016


CÀNCER I ENVELLIMENT

Dins del programa de la setmana sobre oncologia, organitzat per Oncologia Premià de Dalt, amb el suport del nostre Ajuntament, l’Institut Català de la Salut i diverses entitats locals, ahir dia 2 de febrer, en el local de la nostra Associació, va tindre lloc una xerrada col·loqui que, sota el tema de “Càncer i Envelliment”, varen protagonitzar dues metgesses provinents de l’Hospital del Mar de Barcelona.


Amb un auditori voltant la cinquantena d'’assistents, la geriatra, Dra. Maria Pi Figueres, ens va parlar del tema de l’envelliment i la seva incidència en la possible adquisició de malalties, pel natural desgast de l’organisme i baixada de defenses.  Advocant per la medicina preventiva, no sols ens va explicar la tasca de seguiment que estan fent al seu hospital, si no que ens va abocar tota una sèrie de recomanacions i consells sobre alimentació saludable, mobilitat i estat d’ànim.  Fou tan minuciosa i amena la seva presentació que fins i tot va aflorar, com detall anecdòtic, el calçat de sabatilles d’estar per casa, dintre del capítol de prevenció d’accidents.

Seguidament l’oncòloga, Dra. Clara Montagut ens va fer una desenfadada presentació sobre aquesta malaltia,,que de vegades costa anomenar, centrant-se en les variants amb les quals se sent més especialitzada per la seva abundància, com són els càncers de còlon i els de mama.  Ens va enriquir amb dades estadístiques i ens va posar al dia dels grans avenços que s’estan fent en aquest camp. 

Segons  sembla Catalunya és referència en el camp de la investigació sobre aquesta malaltia, però malgrat l’ajut econòmic de l’industria farmacèutica i particulars, la crisi determina un avenç massa lent per la voluntat investigadora.  Fou tractat el tema de si la malaltia podia esser hereditària.


Cal destacar la participació activa d’una persona assistent que es troba lluitant contra aquesta malaltia, havent passat per quiròfan i dures sessions de quimio (durades de 7 hores).  La seva experiència va sostindre ambdues presentacions, destacant  l’importància de l’actitud mental del pacient, la incidència d’una dieta sana i apropiada, eixís com l’impacte dels progressos dels tractaments i medicació.

Finalment afegir que ens acompanyà l’Alcalde Josep Triadó i la Regidora de la Gent Gran, Ana Mª Cuello, en representació de l’Ajuntament. 

També dir que, entre els assistents teníem a dos metges i que el col·loqui establert després de cada presentació fou molt interessant, profitós i amè, tota vegada que les dues ponents es van mostrar molt properes amb l’auditori.

3 febrer 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada