Dèiem ahir - EL LLENYATAIRE I LA MORT / EL LLAURADOR I ELS SEUS FILLS - Jean de La Fontaine - 21/02/2016
EL LLENYATAIRE I LA MORT

Un llenyataire ancià, carregat amb el pes del seu feix de branques i dels seus anys, caminava fatigosament, encorbat i gemegós, tractant d’arribar  a la seva mísera cabanya. 

No puguen suportar més el seu dolor i fatiga. Deixa caure la seva càrrega a terra i medita sobre la seva desgràcia. Quin plaer ha conegut des de que va vindre al món? Moltes vegades sense pa i mai en repòs;  la dona i els fills, els soldats que passen, els impostos, l’usurer i la gabella, són per ell el retrato complert del desgraciat, de ell mateix.

Desesperat crida doncs a la Mort, que vingué de seguida i li preguntà per què la volia.

“Doncs perquè m’ajudis a carregar la llenya!! – respongué cridant – no et retardarà gran cosa”.

La Mort tot ho cura però, normalment, les persones preferim sofrir abans que morir.  Es així.EL LLAURADOR I ELS SEUS FILLS

Un ric llaurador que veia molt propera la seva mort, cridà als seus fills a part per parlar-los sense testimonis.

“Guardeu-vos mol bé – els hi diu – de vendre la vostra heretat, llegada pels nostres avis!  Hi ha un tresor amagat dins d’ella però ignoro a on es troba.  Passada la collita, remogueu el vostre camp, caveu de dalt a baix sense deixar un sol pam que no remoguin les vostres pales”.

Morí el pare i els fills començaren a cavar el camp, de dalt a baix, i amb tal afany, que l’any següent la collita fou molt més gran. Diners no en varen trobar perquè no els hi havia. Però el seu pare fou un savi ensenyant-los-hi, abans de morir, que el treball és un tresor.

Treballar constantment, és el bé més permanent


Faules de Jean de La Fontaine
(1.612 – 1.695)
21 febrer 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada