Dèiem ahir - MAI ES TARD PER COMENÇAR - 17/01/2016

20 Regles claus i bàsiques per a després dels 65 abrils


MAI ES TARD PER COMENÇAR


 1.- Ara és hora d’utilitzar els diners que vostè va estalviar al llarg de la seva vida. Utilitzils per vostè, no els guardi per què els gaudeixin els que no coneixen el sacrifici d’haver-los aconseguit, generalment persones que, tal vegada,  ni tant sòls són de la família: gendres, nores, . . .

Recordi que no hi ha res més perillós que un gendre amb idees. Compte: no és època d’inversions per meravelloses que semblin, sols portaran angúnies i aquesta etapa es per gaudir de molta pau i tranquil·litat.

 2.- Deixi de preocupar-se per la situació financera de fills i néts; no es senti culpable de gastar els seus diners amb vostè mateix. Probablement vostè ja els hi va oferir el que fou possible en la infantesa i joventut, com sia una bona educació. Ara per tant, la responsabilitat és d’ells.

 3.- Ja no és època de sostenir a ningú de la seva família; sigui una mica més egoista, però no usurer. Tingui una vida saludable, sense grans esforços físics, faixi gimnàstica moderada i alimentis bé.

 4.- Compri sempre el millor i més fi, ja que, al  cap i la fi, és per vostè.  Recordi que en aquesta etapa un objectiu clau es gastar-se els diners amb vostè, en els seus gustos i capricis. Després de mort els diners sols generen odis i rancors.

 5.- Res d’angoixar-se per poca cosa. A la vida tot passa, siguin els bons moments que deuen ésser recordats, siguin els dolents que devem oblidar ràpidament.

 6.- Independent de l’edat, mantingui sempre viu l’amor.

 7.- Mantinguis net en tot moment, prengui un bany diari; sigui vanitós, freqüenti la perruqueria, arreglis les ungles, vagi al dermatòleg, al dentista i utilitzi perfums i cremes amb moderació. Ja que ara vostè no és guapíssim, estigui almenys ben cuidat.

 8.- Res de ser molt modern, intenti ser clàssic. És trist veure gent gran amb pentinats i vestits fets per a jovenets.

 9.- Llegeixi llibres i diaris, escolti la ràdio, vegi bons programes de televisió, ingressi a Internet, escrigui i respongui e-mails, truqui als amics. Mantinguis sempre actualitzat.

10.- Respecti l’opinió dels joves malgrat que, a vegades, poden estar equivocats.

11.- Mai utilitzi l’expressió “en els meus temps”, ja que el seu temps és avui.

12.- No caigui en la temptació de viure amb els fills o néts, encara que, de tant en tant hi vagi uns dies convidat. Aconsegueix-hi més aviat una cuidadora que l’acompanyi-hi i col·labori amb les tasques de la llar: i sols prengui aquesta decisió quan no doni més de sí i vegi apropar-se el final.  Pot ésser molt divertit conviure amb gent de la seva generació i, el més important, no donar treball a ningú.

14.- Cultivi un “hobby” com viatjar, caminar, cuinar, llegir, ballar, criar un gat, un cadell, cuidar les plantes, jugar a cartes, golf, ingressar a Internet, pintar, ser voluntari  o  col·leccionar quelcom. Faci el que li agradi i el que els seus recursos li permetin.

15.- Accepti totes les invitacions de bateig-jos, graduacions de fi de curs, aniversaris, casaments, conferències. Visiti museus, surti al camp... l’important és sortir de casa durant una estona. Però no es disgusti si no el conviden  perquè a vegades no es pot.

16.- Parli poc i escolti més doncs la seva vida i el seu passat sols l’interessen a vostè mateix. Si algú  li pregunta sobre aquests assumptes, sigui breu i procuri parlar de coses bones i agradables. Mai es lamenti de res, accepti les situacions tal com són.  Tot és passatger. Recordi que aviat tornarà a casa seva i a la seva rutina.

17.- Els dolors i les molèsties sempre estaran presents, no els torni més problemàtics del que són parlant sobre ells. Tracti de minimitzar-los. Al cap i la fi, solament l’afecten a vostè i són els seus problemes i els del seus metges.

18.- No es mantingui tan enganxat a la religió perquè ara és vell, resant i implorant tot el temps com un fanàtic. Pensi que ben aviat podrà fer les seves comandes  personalment.

19.- Rigui, rigui molt, enrigui-s’en de tot, vostè és una persona amb sort, vostè ha tingut una vida, una llarga vida, i la mort serà solament una nova etapa incerta, així com fou d’incerta tota la seva vida.

20.- Si algú li diu que ara vostè no fa res d’importància, no es preocupi, el més important  ja va ser fet i vostè i la seva història, bona o dolenta, ja va tindre lloc!

Recordi el que diu Mario Benedetti:

                    “No et rendeixis, per favor; no cedeixis
           encara que el fred cremi; encara que la por mossegui;
                     encara que el sol es pongui i calli el vent.
                     Encara hi ha foc en la teva ànima,
                     encara hi ha vida en els teus somnis,
                     perquè cada dia és un nou començament,
                     perquè aquesta és l’hora i el millor moment”.
17 gener 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada