Dèiem ahir - EL TALÓ D’AQUIL·LES - 10/02/2015
EL TALÓ D’AQUIL·LES

La història antiga de Grècia la divideixen en dos períodes: els temps heroics i els temps històrics. En els primers, els homes tenen contacte amb els déus del Olimp,  mentre en els segons ja es parla de fets comprovats i certs. Però entre ambdós períodes, com passa en moltes transicions,  ambdós es barregen una mica.

El tal Aquil·les apareix en aquest període de transició. Heroi mític de la guerra de Troia, fill de Peleu i de la deessa Tetis. De petit, la mare el submergí dins la llacuna Estígia per fer-lo invulnerable,  però en la submersió restà sense atènyer el taló per on el sostenia la seva mare. Dit taló era doncs el seu únic punt vulnerable.

Rei de Tessàlia Ftiòtida,  marxà a la guerra de Troia amb els seus súbdits. Desafià Hèctor, fill gran de Príam, rei de Troia, i el matà amb l’ajuda d’Atenea. El prìncep Paris, germà d’Héctor i raptor d’Helena,  el matà, d’un tret de sageta al taló,  ajudat per Apol·lo.  Fins aquí la referència al taló d’Aquil·les.

Tots nosaltres tenim un punt vulnerable,  un talo d’Aquil·les.  Es diu: Vanitat.

La vanitat es inherent al ésser humà. És el desig, a vegades excessiu, de esser ben considerat  i alabat per el demès. Tots ho portem dins. Però, com es diu,  totes les masses piquen. I el que és vanitós,  necessita dels demés; busca en ells,  la confirmació de la idea que vol tindre de sí mateix  (Ortega i Gasset).

I aquí ve al cas recordar que totes les persones portem sobre el pit, penjat del coll, un cartell que hi diu: Fes-me sentir important”. És un cartell invisible que molta gent no sap veure. Però hi és, i, qui ho sap llegir, te un món guanyat.

Tal com va dir la guineu al Petit Príncep: “És molt simple: no es veu bé sinó es amb el cor. Allò essencial, és invisible als ulls”


10 febrer 2015
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada