Dèiem ahir . DESIDERÀTUM - 6/06/2014


D E S I D E R À T U M

El següent fragment,   anomenat Desideràtum  (Allò que no és i seria més de desitjar que fos), va ésser trobat a la vella Església de Sant Pau (Baltimore). Era datat el 1.692, i l’autor és desconegut.  Durant molts anys es va utilitzar com orientació cap l’èxit, per milers de persones arreu del món.


Camina plàcidament en mig del soroll i la presa, i recorda que la pau es troba en el silenci. Tant com puguis, sense renuncià, tingues bona relació amb tothom. Parla la teva veritat tranquil·lament i amb claredat; i escolta als altres encara que siguin barroers i ignorants; ells també tenen la seva historia.


Evita les persones cridaneres i agressives, són molestes per l’espiri’t. Si et compares amb els altres, pots tornar-te envanit i amargat; sempre hi haurà persones millors i pitjors que tu.  Gaudeix tant dels teus triomfs com dels teus plans.


Mantén-te interessat amb la teva professió, amb humilitat;  és una possessió real dins dels canvis de fortuna dels temps. Sigues prudent amb els assumptes de negoci; el món està ple de gent corrupta. Però procura que això no et deixi veure la virtut, que també hi és; moltes persones s’esforcen per aconseguir grans ideals i a tot arreu es pot trobar l’heroisme.


Sigues tu mateix.  Especialment no fingeixis estima.  No siguis mai cínic amb l’amor; afronta l’aridesa i el desencantament doncs són vivaços com l’herba. 


Accepta comprensivament el consell de l’experiència,  afortunadament formada durant la joventut.  Educa i alimenta la teva força espiritual,  que t’ajudarà davant d’una desgràcia imprevista.  Però no et distreguis amb imaginacions.  Moltes de les pors neixen de la fatiga i la solitud.  Més enllà d’una disciplina saludable,  sigues benèvol amb tu mateix.


Tu ets fill de l’univers,  no ets menys que els arbres i les estrelles;  tens tot el dret de ser aquí.  I, ho trobis o no ho trobis clar,  no dubtis que l’univers  s’obra quan ell vol.


Per tant, estigues en pau amb Déu, de qualsevol manera que el concebis com deu ésser;  i, qualsevol que siguin les teves activitats i aspiracions;  dins la confusió dels sorolls,  mantingues en pau la teva ànima.

“Amb tota aquesta vergonya, feines penoses i somnis trencats,  el món encara és formós.  Sigues prudent i procura ser feliç”.


 


 6 juny 2014                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada