Dèiem ahir - FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (VI) - José Mallorquí Figuerola - 5/03/2017

FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE

Quan una persona canvia el nom amb l’esperança de què ningú el coneix-hi, també hauria de canviar de vicis. Si un llop vol deixar de semblar-ho del tot, no ni ha prou en què es vesteixi una pell de xai. A més a més ha de menjar herba.


De: “Los Jarrones del Virrey” (1.946)

 * * * * * * * * * * * * *

Ja sé que sóc menyspreable. Sempre ho he sigut. Per això continuo vivint. Les persones admirables viuen poc. El món acaba ràpidament amb elles per poder-les col·locar sobre un pedestal de granit. Les ciutats creixen i es necessiten estàtues per ornamentació dels seus carrers i places. No col·locaran en un pedestal a un tipus com ara jo, veritat? Han de posar-hi un heroi, un artista o un polític. Com corre pressa el material per les estàtues, s’assassina a l’heroi, es mata de gana a l’artista i sols el polític viu el que vol o pot, perquè llavors, abans de convertir-lo en estàtua, el renten en un bany de llegiu, per treure-li totes les taques que recollí en vida, i poder-lo presentar immaculadament blanc.Vet aquí tres coses que jo no he volgut ésser mai: ni heroi, per què és incòmode; ni artista, perquè resulta una difícil manera de sobreviure; ni polític, perquè si bé és la manera més fàcil de passar a la immortalitat en forma d’estàtua, exigeix un treball esgotador (?) i una vocació exagerada. M’estimo més viure en pau, mentre el món ignora les meves virtuts i jo ignoro la dubtosa felicitat de ser famós.


De: “Apostando su Vida” (1.949) 

* * * * * * * * * * * * *


L’odi és patrimoni dels dèbils. Els forts no el coneixen, per què no necessiten odiar a ningú, ja que poden vèncer i humiliar a tots els seus enemics. El que no pot imposar la seva voluntat, o sia el feble, aquest és el que odia, ja que no pot fer altra cosa. 

De: “Los Servidores del Círculo Verde” (1.947)

José Mallorquí Figuerola (1.923 - 1972)

5 març 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada