Dèiem ahir - FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (IV) - José Mallorquí Figuerola - 17/04/2016


FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE


En els polítics sols se’ls reconeix que foren bons quan ja estan morts, o sia quan ja no poden guanyar eleccions.  El mateix passa amb els novel·listes.  Se’ls critica mentre poden continuar llençant llibres al mercat i recollir èxits. En quan es moren i es tanca l’índex de les seves obres completes, els altres novel·listes comencen a reconèixer els seus mèrits i a dir que foren genis incompresos.
“Los Servidores de la Calavera - 1945”

* * * * * * * * * * * * *

La gent no agraeix els sacrificis que es fan a favor seu.  Jo mai he pensat amb agraïment amb els pollastres que donaren sa vida perquè satisfés la meva apetència i el meu paladar.  L’ésser humà es desagraït per naturalesa.  A vegades, amb el temps, perdona el mal que se li ha fet, però mai perdona a qui l’afavorit.  El fot haver de agrair.
“Plomo en una Estrella -1949”
* * * * * * * * * * * * *

Quan ens encasquetem en les nostres opinions, empenyent-nos en considera-les les úniques certes i raonables, anul·lem la possibilitat de remeiar els nostres mals.
“El Final de la Lucha - 1945”
* * * * * * * * * * * * *

Dec admetre que la persona que és capaç de passar per nècia sense ser-ho, és més intel·ligent que el neci que es fa passar per llest.  En aquest darrer se’l descobreix amb molta facilitat i, en descobrir-lo, la gent riu.  Quant un fals neci és descobert, sol fer plorar.
“La Última Bala - 1948”
* * * * * * * * * * * * *

José Mallorquí Figuerola (1913 – 1972)


17 abril 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada