Dèiem ahir - FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE (II) - José Mallorquí Figuerola - 24/08/2014
FILOSOFIES DE DON CÉSAR DE ECHAGÜE

Per aturar un cavall desbocat, sols hi ha dos mètodes: El primer consisteix en tirar-li un tiro al cap. El dolent d’aquest sistema es que l’animal s’atura però resta mort i ja no serveix per res. L’altre es més senzill i còmoda:  se’l deixa corre fins que es cansi i s’aturi per ell mateix. D’aquesta manera el cavall es pot utilitzar de nou.

- I el que hagi destrossat amb la seva boja carrera ?

L’home sols pot destruir el que ell mateix ha creat. Les obres de Déu, sols Déu pot destruir-les. Els que avui creen desordres es convertiran, dintre d’uns anys, en els principals mantenidors de l’ordre que varen destruir. Ells reconstruiran tot allò que varen destrossar. El millor es sentar-se i esperar que tornin de la seva carrera. Per moltes voltes que donin el rius sempre acaben,  inevitablement,  en el mar.
De:   La huella azul – (1.946)

* * * * * * * * * * * * *

Els trens amb seny van un darrere l’altre. A la vida em d’imitar aquests trens. Quan en el matrimoni la dona és agressiva,  el marit ha de que fugir davant d’ella. I si l’agressiu és el marit,  la dona procurarà no posar-se mai en el seu camí. En cas contrari succeirà el mateix que quan dos trens  viatgen cada un cap al punt de sortida de l’altre, escollint  la mateixa via.  Es produeix el xoc i tots perden.  Si en el matrimoni ambdues parts són agressives arribarà el desastre.  Si les dues parts són manses sobrevindrà l’avorriment. Si tenim una cullereta plena de sucre i la volem avocar dins d’un vas d’aigua, procurarem que aquesta aigua sigui insípida.  Doncs si ja fòra dolça de per si,  resultaria insuportablement empallegosa.
De:  Sierra Blanca – (1949)
* * * * * * * * * * * * *

José Mallorquí Figuerola  (1.913 - 1972)


24 agost 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada