Dèiem ahir - QUE TÉ DE DOLENT - C. Dean Fales - 1/10/2016




QUE TÉ DE DOLENT


Que és el que hi ha en la psicologia humana que fa tan atractiu el canvi? Avorriment? Un desig de ser creatiu? La necessitat de demostrar que podem millorar qualsevol cosa que hagi passat? La necessitat de cridar l’atenció? Vanitat? Què?

Molt pocs de nosaltres semblem ser immunes a la compulsió de canviar, canviar, canviar. I té molt poc a veure amb el progrés o necessitat, o enfonsament del que s’està fent. En molts casos tal sembla que es canvia pel sol fet de canviar.

Exagerant: la núvia encara no s’ha tret l’arròs del cabell i ja està iniciant la seva campanya per canviar al seu nou marit (perdó). Els economistes del govern han d'“afinar” l’economia fins que ens afinen a tots nosaltres, portant-nos a tota classe de problemes financers i comercials, i, en aquest desig d’afinar, freqüentment ignoren per complert lo bé que anaven les coses avans que fessin “l’afinament”.

Els educadors han canviat el sistema, fins a tal extrem, que ara s’està graduant estudiants de l’escola secundària que no saben llegir ni escriure correctament, o fan tan sols operacions aritmètiques senzilles, encara que poden estar molt ben preparats per fer ajustos socials.

I, moltes vegades, seguim els consells de persones que es diuen titulades que parlen i s’expliquen molt bé però que, malauradament, no tenen cap experiència pràctica.

Per des contat, intrínsecament no hi ha res de dolent en els canvis, si es que són necessaris i aporten progrés. Però el sentit comú ens hauria d’ensenyar a examinar, a qüestionar i mostrar una cautela recelosa sobretot si els nostres mètodes actuals han sobreviscut  la prova del temps i han demostrat ser efectius.

El Dr. Bert Lance, Director del Pressupost en el govern del President Carter, ho va dir molt apropiadament: “Si no està trencat, no l’arreglis”.

C. Dean Fales

01 d’octubre 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada