Dèiem ahir - EL PREU DE LA LLIBERTAT - C. Dean Fales - 28/09/215
EL PREU DE LA LLIBERTAT

Robert Frost, un dels grans poetes americans, va dir en una ocasió que “La llibertat consisteix amb moure’s amb desimboltura”. Aquesta frase ho expressa molt bé. Guanyar la llibertat requereix restricció i direcció o es torna anarquia; i l’anarquia condueix, al cap i a la fi, a la pèrdua completa de llibertat.

La nostra gran tradició llibertària no va ser fàcil d’obtenir. La llibertat és quelcom per la que les persones han de treballar, sacrificar-se, abstenir-se. No es pot viure en una societat a on el paternalisme col·lectiu reemplaça a la iniciativa, l’energia, l’ambició i la responsabilitat individual.  Aquells dels qui vàrem heretar la nostra tradició de llibertat varen pagar un preu molt alt per guanyar-la.  No eren persones conformistes. No es deixaven entabanar per les agradables promeses dels polítics.

No es cap secret el que en aquests dies de llibertinatge patim de més crims que mai abans havíem tingut.  Una nació que va haver de treballar de valent per sostenir-se no necessitava tantes presons ni policies, ni tenia tants delinqüents juvenils, pares divorciats, crisis nervioses, depressions o vides trencades tràgicament.

Cap persona ha arribat al cim de sa professió i cap persona arriba a fer-se estrella, no importa el que faci, sense treball dur i una disciplina personal de ferro. El mateix es aplicable a organitzacions  o nacions. El camí que porta a la grandesa mai ha estat fàcil.  Però si es que anem a tindre l’oportunitat –la llibertat- de guanyar la grandesa, aquest és el preu que  hem de pagar.

Com a pares, dirigents, líders de qualsevol capacitat, tenim l’obligació d’assegurar que aquells pels quals som responsables, entenguin molt bé això. De tots els dons de gran valor que els hi podem transmetre, un dels més grans es la comprensió d’aquest principi fonamental.

El preu de la llibertat es la disciplina.

C. Dean Fales (1.969)
28 setembre 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada