Dèiem ahir - L’ÈXIT POT ESSER INTOXICANT - C. Dean Fales - 31/08/2015

L’ÈXIT POT ESSER INTOXICANTHi ha molts camps en els quals una persona pot destacar i arribar a tenir èxit: cultural, polític, social, artístic, negocis, . . . Però massa èxit, a l’igual que massa vi, pot arribar a ser una experiència intoxicant. Si no sabem controlar-nos, se’ns pot pujar al cap. Ens tornem invencibles. Subestimem als altres. Sabem la resposta a tots els problemes. Resulta sorprenent l’arrogància en què es pot tornar una persona que ha desfruitat de molt d’èxit en les seves activitats.

O bé, algunes vegades massa èxit o vi, causa una reacció diferent. S’apodera de nosaltres una eufòria. Mentre dura l’ intoxicació, vivim en un món irreal. El cap ens trontolla. Els ulls es tornen opacs i la visió es distorsiona. El que veiem, o creiem veure, té poca relació amb la realitat. Ens adormim. És un món càlid, agradable. Sense problemes.

Llavors arriba l’albada!

Que diferents son les coses quan ha passat l’ intoxicació! Ens sentim maganyats, adolorits, avergonyits i derrotats. Ens adonem llavors que no som tan bons com creiem ser-ho i que els nostres semblants són molt millor del que ens pensàvem. Mirant enrere, tota aquella saviesa que amb arrogància fèiem gala, ara sembla banal i simple, quasi sembla ignorància. O que mentre dormíem, el ser volgut s’estimà més anar-se’n amb un altre. El romanç s’ha acabat.

Això no sols passa amb els individus, per suposat. Tota classe d’estructura humana es susceptible.


C. Dean Fales

31 agost 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada