Dèiem ahir - ERRAR ÉS HUMÀ - C. Dean Fales - 17/05/2015
ERRAR ÉS HUMÀ


Recomanar que tots nosaltres hauríem de cometre uns quants errors, de tant en tant, sens dubte seria considerat una bajanada. Però considerant-ho  bé, tal vegada no sigui un suggeriment tan ridícul com sembla a primera vista. No s’ha de tindre por als errors, per des contat. Tothom els comet, fet pel qual hauríem d’estar eternament agraïts. La perfecció pot estar molt bé en el cel. Però pot tornar-se molt monòtona a la terra.

Aprenem molt dels errors. I el que aprenem dels nostres errors sembla quedar-se amb nosaltres. La lliçó que rebem sol tenir un valor perdurable.  I, encara que els errors poden donar lloc a moments anguniosos, també poden ésser la font d’algunes de les nostres experiències més delicioses. Un bon conversador o narrador acostuma amenitzar els seus comentaris amb anècdotes d’errors que ha comès. I ens agrada escoltar-lo. A tots ens agrada la gent que sap riure-se’n d’ells mateixos.

Seria interessant conèixer quants dels descobriments més importants de l’historia van ser fets com a conseqüència d’errors. Colon va descobrir Amèrica per error. La majoria dels que vivim aquí estaran d’acord que fou un error afortunat. Alguns dels llocs més interessants que els nostres familiars han visitat ha sigut conseqüència d’haver equivocat  el camí. El camí ja conegut pot ésser bastant avorrit.

Tos és relatiu, com diu la dita. Hi ha errors senzills i equivocacions monumentals. Però la majoria de nosaltres no cometem errors garrafals.I si els miréssim retrospectivament veuríem que els nostres errors no han canviat el curs de l’historia, ni tan siquiera el d’històries curtes, encara que així ho hagi semblat en el moment de cometre’l.

La vida pot ser molt interessant si es cometen errors.


C. Dean Fales (1.971)

17 maig 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada