Dèiem ahir - CAMPANADES DE L’ HISTÒRIA - 3/01/2015




CAMPANADES DE LA HISTÒRIA

Allós que dèiem; quan et fas gran et tornen a la memòria records de la joventut i  la infantesa.


Tenia tretze anys i, com cada estiu passava el temps de vacances escolars a Torruella, a casa dels meus avis i oncles.  Junt amb la colla amb la qual m’havia integrat, anàvem alguna tarda a la biblioteca municipal.  La recordo perfectament  com si ara la veiés, amb tota una col·lecció d’animals autòctons dissecats...  Allí buscàvem revistes, publicacions, contes, per mainada.  En aquella època érem molt més infantils que ara.  Vaig trobar un almanac que s’anomenava “Flechas y Pelayos”, lògicament  escrit amb castellà i orientat per les idees llavors dominants.


Vaig llegir un enunciat que em cridà l’atenció i que recordo molt bé.  El títol era el de l’encapçalament: “Las cinco Campanadas de la Història”.


Començava dient que un minut quasi no és res, tan sols una ratlleta negra en el gran ull blanc del rellotge del temps.  Però que, a vegades, aquest minut s’ageganta per què en ell es decideix quelcom molt important i greu, capaç de canviar el curs de l’historia.  Es llavors quan sona la gran campanada del rellotge del temps.


Com primera campanada parlava de quan Atila, rei dels hunos, fuetada de Déu, després d’assolar el nord d’Itàlia, arribà amb els seus a les portes de Roma (any 451). Porucs els romans varen decidir negociar amb Atila per què no destruís la capital de l’imperi romà d’occident.  El mateix Papa, Lleó I, sortí al encontra d’Atila amb carros carregats d’objectes d’or i plata per oferir-li a canvi  de què desistís de l’assetjament.  Segons sembla, sols quan el Papa Lleó I li va fer veure que si destruïa Roma, la civilització patiria un gran revés i tornaria enrere,  Atila va meditar un moment, un minut, en el que decidí quelcom transcendental: “No destruiré Roma” –va dir.  El rellotge del temps donà una sonora campanada.


La segona la situava en la batalla de Waterloo.  Napoleó ordenà al mariscal Grouchy que, al comandament de 30.000 homes a cavall, empaités a les forces prussianes, per mantenir-les fora del camp de batalla i així tindre dividits als aliats i poder enfrontar-se solament amb l’exèrcit britànic comandat pel duc de Wellington.  El Mariscal de Camp, Grouchy, perseguí a l’enorme polseguera, senyal de la cavalleria prussiana que fugia.  Grouchy sentí el retronar dels canons a Waterloo: Napoleó havia decidit començar la batalla.  El dilema d’en Grouchy fou:  tornar al camp de batalla per ajudar a l’emperador o seguir les seves ordres de continuar empaitant al cos d’exèrcit prussià?  Un minut memorable.  Nova sonora campanada.  Grouchy decidí seguir les ordres de l’emperador i continuà seguint la gran polseguera que es veia a l’horitzó, i que resultà ser l’arrossegament d’ingents quantitats de branques per una simple brigada de cavalleria prussiana.  Mentre el cos d’exèrcit de Blücher, de prussians i saxons, irrompia en els camps de Waterloo en auxili d’en Wellington i decidien la derrota de Napoleó.


Ara, de gran i a través d’Internet, he pogut recuperar els noms dels personatges i comprovar  que el que vaig llegir de nano era just i suficient  per mainada.  Era tan maco llavors. . .


Les campanes eren cinc.  Jo sols recordo aquestes dues.  Sols tenia tretze anys. . . 


3 gener 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada