Dèiem ahir - RECORDAT, PER QUÈ? - 11/11/2013
  

RECORDAT,  PER QUÈ?


Durant la Segona Guerra Mundial, els Estats Units varen tindre dos generals anomenats George. Probablement n’hi van haver més,  pro els que recordem ara són el general George Marshall i el general George Patton. Sens lloc a dubtes, ambdós foren comandants militars destacats; però no se’ls recordarà per això.

El general Marshall va ser comandant de les forces armades nord-americanes i, després fou Secretari d’Estat, en el govern del President Harry Truman.  Va ser l’autor del famós “Plan Marshall” que ajudà a una Europa incapaç de posar-se dreta, i la va posar en el camí d’una recuperació extraordinària. Fou un acte de compassió sense precedents, vers aliats, i anteriors enemics.

El general Patton fou comandant del tercer exèrcit, crec recordar, no n’estic segur. En tot cas, tenia sota el seu comandament vàries divisions blindades. Era molt dur, n’estic segur, tan mental com físicament. Es diu que un dia, revisant les seves tropes, topà amb un soldat que, vençut pels nervis, estava plorant. El general Patton bufetejà al soldat. Era dur.
 
Ambdós generals passaran a la història nord-americana. Molts articles s’han escrit sobre ells. Investigacions, explicacions, justificacions, alabances, critiques, tota classe de comentaris.  La veritat es que un serà recordat per un acte compassiu i d’ajut vers els més necessitats que ell.  L’altre.....

Tots passarem a l’historia. La majoria a histories petites, però també hi passarem. Seria bo ser recordat per quelcom del que poguéssim sentir-nos veritablement orgullosos; no és cert ?

11 novembre 2.013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada