Dèiem ahir - LLIÇONS DE LIDERATGE - C. Dean Fales - 11/05/2014
LLIÇONS DE LIDERATGE


Era un dia plujós i gris. El General George Washington, sortint molt aviat de la seva caserna de comandament, va aixecar-se el coll del seu capot i és va posar el tricorn ben ajustat per protegir-se del fred. A mesura que passejava pel camí cap al camp on els soldats estaven fent fortificacions, els anava mirant i, cap d’ells reconeixia que aquella figura alta i emboçada era el Comandant en Cap de l'Exèrcit.

S’anava apropa’n al camp i es va aturar mirant una petita companyia de soldats que, sota el comandament d’un sergent, estaven construint una empaliçada  amb grossos troncs. Els homes estaven intentant aixecar i arrossegar un gran troc molt pesat i, el sergent, important i superior, dret i apartat, donava ordres:
Amunt, va !” -i seguí- “ Ara tots a l’hora ! Empenyeu !  Ja !

En un moment, el tronc va arribar prop del lloc on havia d'anar, però era massa pesant i quan intentaven posar-lo sobre la pila, no pogueren i els hi va caure.

El sergent bramà: “Amunt amb ell! Què carai us passa! Amunt amb ell! torneu a intentar-ho!

Els soldats ho intentaren de nou i quasi ho aconsegueixen;  però una vegada més el tronc els hi va tornar a caure rodant.

Més força!“ -cridà el sergent- “Va, un, dos, tres!  Ara tots alhora, junts!  Empenyeu !

Un altre gran esforç i llavors, justament quan el tronc amenaçava en tornar a caure per tercer cop, Washington va corre cap allà, i, ajuntant el seu esforç amb el dels soldats, varen aconseguir col·locar-lo  en el seu lloc. Els soldats li varen agrair l’ajut amb un somriure; però Washington es dirigí al sergent:

Per què no ajuda als seus homes quan necessiten que se’ls hi doni un cop de mà?”, li va preguntar.

Per què no ho faig?” -contestà el sergent- “Que no veu que jo sóc el sergent?

Washington va obrir el seu gran capot, mostrant el seu uniforme i va dir: “Jo sóc solament el Comandant en Cap. Una altra vegada que tingui un tronc tan pesat pels seus homes, enviï’m a buscar.

C. Dean Fales (desembre 1.979)
11 maig 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada